Wszystkie zalety jesiennej dyni

Sezon na dynie w pełni, a jednak niewiele osób wykorzystuje je w kuchni. A szkoda, bo dynie mają mnóstwo zalet - są zdrowe, zawierają bardzo mało kalorii i mnóstwo substancji odżywczych. Jednocześnie delikatny smak tych warzyw sprawia, że są bardzo uniwersalne w kuchni - tylko od naszej inwencji i dodatków zależy, w jakie kulinarne dzieło przemienimy banalną na pozór dynię.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Sezon w pełni

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na dynie w pełni, a jednak niewiele osób z niego korzysta. A szkoda, bo warzywa te mają mnóstwo zalet - są zdrowe, zawierają bardzo mało kalorii i mnóstwo substancji odżywczych. Jednocześnie ich delikatny smak sprawia, że są bardzo uniwersalne w kuchni - tylko od naszej inwencji i dodatków zależy, w jakie kulinarne dzieło przemienimy banalną na pozór dynię. Szkoda więc nie skorzystać z okazji i przegapić jesienny "wysyp". Jakie właściwości ma to imponujące warzywo i co można z niego wyczarować? Sprawdźmy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Dynia kontra robaki

Obraz
© Shutterstock.com

Od wieków dynie cenione są ze względu na swoje właściwości lecznicze. Słyną z nich przede wszystkim pestki, których dziesiątki znajdziemy w każdym warzywie. Nie wyrzucajmy ich. Świeże pestki zawierają bowiem kukurbitacynę - naturalne lekarstwo na pasożyty przewodu pokarmowego od lat stosowane jako skuteczny środek niszczący glisty ludzkie czy tasiemce. Terapia pestkami jest polecana przede wszystkim dzieciom cierpiącym na robaczycę. W przeciwieństwie do wielu farmaceutyków nie ma bowiem żadnych skutków ubocznych i może być stosowana w każdym wieku.

/ 11Wspomaganie układu moczowego

Obraz
© Shutterstock.com

Po przekąskę w postaci pestek dyni regularnie powinni sięgać mężczyźni. Dieta bogata w dyniowe pestki zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia chorób gruczołu krokowego, w tym nowotworów. Inną cenną właściwością jest ich działanie moczopędne. Dzięki temu są pomocne w profilaktyce chorób nerek i pęcherza. Smaczne pestki mogą też być rozwiązaniem problemu moczenia u dzieci. Wystarczy, by maluch zjadł kilka sztuk po wieczornym posiłku i dzięki temu opróżnił pęcherz przed pójściem do łóżka. Pestki powinny jednak stanowić tylko dodatek do właściwej kuracji zaleconej przez lekarza.

/ 11Pogromca złego cholesterolu

Obraz
© Shutterstock.com

W nasionach dyni znajduje się też inny cenny składnik - olej roślinny zawierający fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują odkładanie się w tkankach złego cholesterolu. To szczególnie ważne w przypadku osób chorujących na miażdżycę. W ich diecie pestki dyni, powinny pojawiać się regularnie.

/ 11Moc witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Cenne dla zdrowia są jednak nie tylko nasiona tego jesiennego warzywa. Prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych jest miąższ. Znajdziemy w nim praktycznie wszystkie witaminy - B1, B2, PP, E i C. Warzywo to bogate jest także w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź i mangan. Poza tym, co nie mniej ważne, dynia jest warzywem, które bardzo rzadko uczula, a jednocześnie jest dobrze tolerowane przez przewód pokarmowy. Choć zawiera dużo pektyn, nie wywołuje wzdęć czy biegunek. To wszystko sprawia, że dynia stanowi jeden z pierwszych stałych pokarmów, jaki podajemy dziecku.

/ 11Karoten dla pięknej skóry

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia, druga po marchewce, słynie z dużej zawartości karotenu. Ten roślinny barwnik sprawia, że nasza skóra wygląda pięknie i staje się bardziej "opalona". Oczywiście z niczym nie należy przesadzać. Nadmiar beta-karotenu stanowi spore obciążenie dla wątroby. Dynia poprawi jednak nie tylko kolor skóry, ale wpłynie też na jej gładkość. Miąższ tego warzywa zawiera bowiem sporo cynku, który pomaga w leczeniu chorób skórnych - trądziku czy opryszczki.

/ 11Dynia na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywny symbol jesieni to także najlepszy przyjaciel osób dbających o linię. 100 gramów dyni to tylko 30 kcal, nie ma więc obawy, że odłoży się w naszym organizmie w postaci niechcianego tłuszczyku. W odchudzaniu pomaga również duża zawartość błonnika, który przyspiesza i reguluje trawienie. Jak wiele innych warzyw dynia ma w sobie sporo wody. Dzięki niej nasze komórki są bardziej jędrne i zdrowsze, a poza tym możemy pozwolić sobie na objętościowo sporą przekąskę, która nadal pozostanie niskokaloryczna. Nie bez znaczenia jest też fakt, że jako jedna z nielicznych, dynia ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu.

/ 11Pomarańczowa pieczeń

Obraz
© Shutterstock.com

Choć zdrowotne właściwości dyni są nie do przecenienia, warto zastanowić się także nad tym, jakie możliwości daje nam ona w kuchni. A są one olbrzymie. Doskonale nadaje się zarówno do gotowania, duszenia czy pieczenia. Nie rozpada się podczas obróbki i zachowuje zwartą strukturę. Znakomitym pomysłem na wykorzystanie dyni jest upieczenie jej (z małą ilością soli, oliwy i czosnku). Można potraktować ją jako danie główne lub dodatek do dań mięsnych. Przepis jest prosty: dynię kroimy na ćwiartki bez obierania skóry, wydrążamy pestki, skrapiamy oliwą, solimy i dodajemy przetarty czosnek. Następnie pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C i gotowe.

/ 11Zapiekanka z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywa te można wykorzystać również do przygotowania pysznych zapiekanek. Znakomitym połączeniem jest dynia z mięsem, ryżem i serem. Zapiekanka wspaniale wygląda i smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo proste: pół kilograma dyni obieramy i kroimy w plastry. Układamy w wysmarowanej tłuszczem brytfance warstwę warzyw, solimy i pieprzymy. Drugą warstwę tworzy mięso mielone (doprawione solą i pieprzem i wymieszane z jajkiem), trzecią warstwą jest ugotowany na sypko ryż. Potem znów dynia, mięso i ryż. Na koniec układamy warstwę dyni i posypujemy startym serem żółtym lub mozzarella. Wszystko zalewamy szklanką rosołu i pieczemy ok. godzinę.

10 / 11Sok lub smoothie z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Jesienią warto spróbować pysznego i zdrowego napoju dyniowego. Do miksera wkładamy dwie szklanki pokrojonej w kostkę dyni, pół banana, plasterek imbiru, łyżkę miodu, trochę cynamonu i dwa goździki. Dolewamy trochę wody i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby można dosłodzić miodem. Zdrowe, pyszne i nietypowe.

11 / 11Warzywny deser

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec dyniowe ciasto - jedno z najpopularniejszych dań w kuchni amerykańskiej. Formę do ciasta smarujemy margaryną. Trzy szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dynię obieramy, ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar soku (powinno być ok. szklanki masy). Margarynę (pół kostki) ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Powoli do masy dodajemy cztery żółtka z jajek. Białka ubijamy na sztywno. Masę z żółtkami dodajemy powoli do mąki i dyni. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek. Pieczemy przez godzinę w temp. 180 stopni C. Pyszne i oryginalne.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany