Nutella
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem z Nutellą i śliwkami:
- 1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
- wódka do namoczenia śliwek (ok. pół szklanki)
- 25 dag masła lub margaryny
- 20 dag Nutelli
- Wierzch:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania "śmietan-fix"
- Do dekoracji:
- 15 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze