Nie jedz tych ryb
Niestrawnością lub poważnym zatruciem pokarmowym może zakończyć się jedzenie ryb złowionych w Odrze lub Wiśle. Mięso ryb pochodzących z rzek popowodziowych jest bowiem nasycone szkodliwymi związkami chemicznymi i drobnoustrojami.
- Nie zalecamy jedzenia tych ryb. W ich mięsie znaleźć bowiem można wszystkie pierwiastki z tablicy Mendelejewa, a także wiele drobnoustrojów - przestrzega Wiesław Rozbicki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.
Woda wzdłuż całego koryta zarówno Wisły jak i Odry jest tak zanieczyszczona, że nie nadaje się do kąpieli. Tym bardziej jedzenie ryb pochodzących z tych rzek może nieść za sobą poważne kłopoty zdrowotne. Choć nie ma żadnym przeciwwskazań do tego, by łowić ryby w obu tych rzekach epidemiolodzy przestrzegają przed ich jedzeniem.
Co z rybami zamawianymi w restauracji? Za stan sanitarny lokalu i potrawy w nim sprzedawane odpowiada jego właściciel. Nie ma on obowiązku informować nas skąd pochodzi serwowana ryba. Jeżeli jednak zdarzy się tak, że po jej zjedzeniu cierpieć będziemy na zatrucie pokarmowe, wówczas należy zgłosić się do stacji sanitarno-epidemiologicznej, która będzie starała się ustalić jak doszło do zatrucia i gdzie właściciel lokalu kupił ryby.
Warto pamiętać, że nie tylko zjedzenie ryb z rzek objętych powodzią może zakończyć się kłopotami zdrowotnymi. - Po raz kolejny przestrzegamy również przed kupowaniem jajek, kurczaków, gęsi czy też kaczek na bazarach - podkreśla Wiesław Rozbicki.
Nie wiadomo bowiem skąd pochodzi to mięso i czy nie jest to padły drób z terenów objętych powodzią. Zjedzenie takiego mięsa również grozi poważnym zatruciem pokarmowym.
fot. Hamera/Thinkstock