Muffinki gruszkowo-imbirowe z cukrem pudrem
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 1 duża gruszka (obrana i drobno pokrojona)
- cukier puder do dekoracji
- lukrowe gwiazdki (opcjonalnie, również do dekoracji)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe "suche" składniki: proszek do pieczenia, mielony imbir oraz cukier. Wymieszać.
W drugiej misce połączyć ze sobą "mokre" składniki: kwaśną śmietanę, olej, miód oraz rozbełtane jajka. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń.
Na koniec dodać gruszkę, ponownie wymieszać i nakładać do formy z papilotkami (do połowy wysokości). Piec przez 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Odłożyć na kilka minut, a następnie oprószyć cukrem pudrem i serwować. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze