Zupa miso z tofu i wodorostami
Zupa miso (jap. miso-shiru) to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła granice Kraju Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia japońska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie.
- Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
- Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć).
- W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu).
- Doprawić solą i pieprzem.
- Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl