Międzynarodowy Dzień Hummusu

Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Hummus - popularny, smaczny i zdrowy

Obraz
© 123RF.COM

Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

/ 6Dalekowschodni przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Historia powstania hummusu sięga tysięcy lat wstecz. Dziś znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, w której serwuje się dania kuchni arabskiej. Występuje w dwóch wersjach: zmiksowanej pasty i bardzo popularnej w Egipcie mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy z pozostałymi składnikami. Bazą hummusu jest zawsze ciecierzyca. Jasne ziarenka mają delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak. Ze względu na skład aminokwasów jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Ciecierzyca, zwana również grochem włoskim, jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Bogata jest w fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.

/ 6Składniki na hummus

Obraz
© 123RF.COM

W skład hummusu, poza ciecierzycą, wchodzi też czosnek, [ tahini ]( http://kuchnia.wp.pl/tahini-z-czym-to-sie-je-6054909523821697a oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Z tych składników warto zwrócić szczególną uwagę na tahini. To nic innego jak pasta z ziaren sezamu, kolejny nieodzowny produkt w kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do wypieków i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest też świetną bazą do koktajli. Tahini można kupić, ale równie dobrze możemy zrobić ją sami - tanio i szybo. Nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zintensyfikujemy zapach i smak ziaren, po czym wszystko dobrze zmielić. I gotowe.

/ 6Klasyczny hummus

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki oliwy, 3-5 łyżek wody, 1 ząbek czosnku, sól, opcjonalnie: sumak do posypania (można zrezygnować lub posypać hummus słodką papryką w proszku) i nieco oliwy do polania.

Przygotowanie: ciecierzycę odsączamy z zalewy i przesypujemy do blendera. Kilka kulek ciecierzycy odkładamy. Czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do ciecierzycy razem z sokiem z cytryny i oliwą. Miksujemy na gładką masę i dodajemy tyle wody, by uzyskać upragnioną gładkość. Solimy do smaku. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałą ciecierzycą i sumakiem lub papryką w proszku (opcjonalnie). Podajemy z grzankami, krakersami.

/ 6Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z hummusem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 3/4 szklanki hummusu, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, salsa paprykowa.

Przygotowanie: wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki posmarować cienko salsą paprykową i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180 stopni C przez 20 minut. Naleśniki podawać z hummusem jako sosem.

/ 6Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, szczypta soli i pieprzu. Do podania: garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek, kmin rzymski.

Przygotowanie: ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Autorka przepisu Zosia Cudny z Make Cooking Easier

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru