Międzynarodowy Dzień Hummusu
Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.
Hummus - popularny, smaczny i zdrowy
Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.
Dalekowschodni przysmak
Historia powstania hummusu sięga tysięcy lat wstecz. Dziś znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, w której serwuje się dania kuchni arabskiej. Występuje w dwóch wersjach: zmiksowanej pasty i bardzo popularnej w Egipcie mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy z pozostałymi składnikami. Bazą hummusu jest zawsze ciecierzyca. Jasne ziarenka mają delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak. Ze względu na skład aminokwasów jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Ciecierzyca, zwana również grochem włoskim, jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Bogata jest w fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Składniki na hummus
W skład hummusu, poza ciecierzycą, wchodzi też czosnek, [ tahini ]( http://kuchnia.wp.pl/tahini-z-czym-to-sie-je-6054909523821697a oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Z tych składników warto zwrócić szczególną uwagę na tahini. To nic innego jak pasta z ziaren sezamu, kolejny nieodzowny produkt w kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do wypieków i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest też świetną bazą do koktajli. Tahini można kupić, ale równie dobrze możemy zrobić ją sami - tanio i szybo. Nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zintensyfikujemy zapach i smak ziaren, po czym wszystko dobrze zmielić. I gotowe.
Klasyczny hummus
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki oliwy, 3-5 łyżek wody, 1 ząbek czosnku, sól, opcjonalnie: sumak do posypania (można zrezygnować lub posypać hummus słodką papryką w proszku) i nieco oliwy do polania.
Przygotowanie: ciecierzycę odsączamy z zalewy i przesypujemy do blendera. Kilka kulek ciecierzycy odkładamy. Czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do ciecierzycy razem z sokiem z cytryny i oliwą. Miksujemy na gładką masę i dodajemy tyle wody, by uzyskać upragnioną gładkość. Solimy do smaku. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałą ciecierzycą i sumakiem lub papryką w proszku (opcjonalnie). Podajemy z grzankami, krakersami.
Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z hummusem
Składniki: 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 3/4 szklanki hummusu, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, salsa paprykowa.
Przygotowanie: wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki posmarować cienko salsą paprykową i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180 stopni C przez 20 minut. Naleśniki podawać z hummusem jako sosem.
Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek
Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, szczypta soli i pieprzu. Do podania: garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek, kmin rzymski.
Przygotowanie: ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Autorka przepisu Zosia Cudny z Make Cooking Easier
mp/WP Kuchnia