Lizozym - E1105

Chemiczne dodatki do żywności spełniają różne funkcje. Jedną z nich jest uchronienie poszczególnych produktów przed szkodliwymi bakteriami. Niepożądane drobnoustroje skutecznie likwiduje między innymi lizozym. Oznaczany symbolem E1105 związek bardzo często można napotkać w składzie ulubionych serów. W jakich innych produktach znajdziemy lizozym? Czy substancja ta jest bezpieczna dla naszego zdrowia?

Lizozym - E1105
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czym jest lizozym?

Lizozym (nazywany także muramidazą) to nazwa wysoce stabilnego białka kationowego, którego główną właściwością jest silne działanie przeciwbakteryjne. Enzym jako pierwszy w historii odseparował w drugiej dekadzie XX wieku Alexander Fleming. Działanie lizozymu opiera się na hydrolizie wiązań β-1,4-glikozydowych pomiędzy cząsteczkami dwóch kwasów: N-acetylomuraminowego i N-glukozaminy w peptydoglikanie. Białko występuje naturalnie w większości płynów tkankowych człowieka – np. w łzach, krwi, ślinie oraz mleku. Związku nie znajdziemy jednak w moczu, pocie oraz płynie mózgowo-rdzeniowym. Lizozym znajduje się również w białkowej części jaja kurzego. Enzym można uzyskać przez wydzielenie go z naturalnych źródeł bądź też drogą syntetyczną. Według przeprowadzonych badań substancja nie jest szkodliwa dla zdrowia. Obecnie wykorzystuje się ją przy produkcji środków farmaceutycznych oraz do konserwowania żywności.

E1105 – opis dodatku do żywności

Dodawany do produktów spożywczych lizozym oznaczany jest symbolem E1105. Europejskie przepisy nie określają konkretnej dawki substancji, jaka mogłaby zaszkodzić zdrowiu. W większości przypadków E1105 może być użyty przez producentów artykułów spożywczych zgodnie z zasadą quantum satis – w ilości potrzebnej do uzyskania spodziewanego efektu. Główną funkcją lizozymu jest konserwacja danego produktu i uchronienie go przed różnego rodzaju bakteriami. Najczęściej E1105 wykorzystuje się przy produkcji dojrzewających serów oraz wyrobów seropodobnych. Substancję tę można znaleźć również w niektórych napojach mlecznych, fermentowanych napojach winiarskich oraz wyrobach winiarskich gronowych. Choć lizozym nie ma określonych dopuszczalnych dziennych dawek spożycia, a także nie wykazano ogólnych szkodliwych działań substancji, w niektórych przypadkach może wywoływać reakcje alergiczne.

Dodatki często występujące z E1105

E101 – ryboflawina
E415 – guma ksantanowa
• E461 – metyloceluloza
• E470b – sole magnezowe kwasów tłuszczowych
• E472e – mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
• E514 – siarczany sodu
• E630 – kwas inozynowy
E955 – sukraloza

Czym są konserwanty?

Konserwanty (w tym E1105) to grupa różnych substancji dodawanych do żywności, których główną cechą jest poprawienie walorów smakowych i wizualnych produktów, a także przedłużenie ich daty przydatności do spożycia. Wszystkie chemiczne dodatki, jakie można znaleźć w żywności, zostały umieszczone przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej na specjalnej liście substancji dopuszczonych do użycia. Konserwanty znajdują się w grupie oznaczonej symbolami z przedziału E200-299, a także w zakresie E1000-1999, gdzie oprócz nich znajdują się także zagęstniki, stabilizatory i inne substancje. Wszystkie dodatki znajdujące się na tzw. liście E uznane zostały za nieszkodliwe dla zdrowia. Warto jednak dokładnie zapoznać się z działaniem poszczególnych konserwantów, barwników i innych podobnych związków, gdyż wywołują one u niektórych osób alergie lub podrażnienia żołądka.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie