Leczo
- 1 opakowanie mrożonego leczo (ok. 4,60 zł)
- 3 łyżki oleju
- 300 g kiełbasy (najlepiej suchej) lub boczku
- 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub tyle samo zagęszczonego soku pomidorowego
- pół łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- majeranek do smaku
- posiekana pietruszka
Do rondla o wysokich ścianach wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy. Zmniejszamy ogień pod rondlem, wrzucamy zmrożone warzywa "Leczo" i mieszamy z kiełbasą. Podsmażamy całość bez przykrycia ok. 5 minut (aż papryka zwiotczeje).
Wlewamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu odparowując nieco sok (ok. 15 minut). Na powierzchni leczo powinny się pojawiać malutkie bąbelki - jeśli ogień będzie za duży i w rondlu będzie wrzeć, wtedy w ciągu 15 minut warzywa się rozgotują: leczo będzie niesmaczne, a warzywa będą się rozpadać.
Kiedy leczo jest już prawie gotowe (na ok. 3 minuty przed końcem) doprawiamy je solą, pieprzem, mieloną czerwoną papryką oraz majerankiem do smaku. Przyprawy stracą swój smak, jeśli dodamy je zbyt wcześnie.
Leczo podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek - chleb lub ryż na sypko.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze