Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną
- Składniki:
- Mieszanka sałat Fit&Easy ? 100g
- Pieczony rostbef ? kilka plastrów (może być polędwica lub gotowana wołowina)
- Kurki oczyszczone ? 80g
- Cebula siekana ? 1 łyżka
- Olej słonecznikowy ? 1 łyżka
- Oliwa z oliwek ? 30ml
- Ocet balsamiczny ? 50ml
- Sól morska ? do smaku
- Cukier ? do smaku
- Wiśnie drylowane ? kilka sztuk
Przygotowanie winegretu balsamicznego:
Oliwę, ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem.
Przygotowanie sałatki:
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać winegretem balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu ułożyć kompozycję sałat skropionych winegretem przygotowane kurki i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu lub polędwicy wołowej.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze