Kofeina zwiększa apetyt na słodzone napoje

Badania wykazały, że pijemy znacznie większe ilości słodzonych napojów, jeśli zawierają one kofeinę - informuje "British Journal of Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Naukowcy z Deakin University w Australii przeprowadzili badania w grupie 99 osób w wieku 18 - 30 lat, z których połowa spożywała napoje z kofeiną (jej poziom odpowiadał temu występującemu w popularnych napojach gazowanych), a druga połowa - bezkofeinowe. Uczestników poinformowano, że celem testów jest ocena smaku. Przez 28 dni badani mogli konsumować dowolne ilości produktów, co było monitorowane przez naukowców.

Okazało się, że respondenci testujący napoje z dodatkiem kofeiny wypijali dziennie średnio 419 ml, podczas gdy badani spożywający propozycje bezkofeinowe - jedynie 273 ml. Osobna grupa osób oceniła, że smak obu płynów nie różnił się, co podważa argument producentów, iż kofeina sprawia, że napoje smakują lepiej.

Szacuje się, że ponad 60 proc. spożywanych napojów słodzonych stanowią napoje z dodatkiem kofeiny; głównie te dodające energii oraz reklamowane przez Świętego Mikołaja.

- Wyniki te stanowią kolejny argument przemawiający za potrzebą większej regulacji składników dodawanych do produktów żywieniowych, gdyż sprzyjają one nadmiernej konsumpcji. Zbyt częste spożywanie ubogich w wartości odżywcze wysokoenergetycznych przekąsek i napojów przyczynia się z kolei do problemów z nadwagą i otyłością - podkreśla autorka badań Lynn Riddell.

(PAP)/koc/krf/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru