Kalafior w chrupiącej panierce. Przygotujesz raz dwa
Trudno uwierzyć, że kalafior może być aż tak smaczny. Najczęściej podajemy go z bułka tartą podsmażoną na maśle lub dodajemy go do zup. Jednak na tym nie kończą się możliwości wykorzystania kalafiora w kuchni. Usmażony w chrupiącej panierce stanie się świetną przekąską.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kalafiora dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze cząstki. Gotować w osolonej wodzie przez około 8 minut. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
- W jednej miseczce wymieszać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą.
- Ostudzone różyczki kalafiora moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć jak klasyczne kotlety schabowe, przez około 5 minut.
- Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl