Trwa ładowanie...

Jak przygotować kapustę na bigos?

Dzięki tym radom uzyskasz pyszny smak

Jak przygotować kapustę na bigos?Źródło: Shutterstock
d1cgmyx
d1cgmyx

Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowanie smacznego, mięsnego bigosu z kiszonej kapusty to prawdziwe wyzwanie. Pyszny smak wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy. Szczególną uwagę należy zwrócić na kapustę. Poznaj sposób, jak odpowiednio ją przygotować.

Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Każda z osób, która przyrządza tę potrawę, ma swój sposób i przepis. Z grzybkami, podlewany winem, ze śliwkami – możliwości i dodatków jest wiele.

Jak sprawić, by smak bigosu wyszedł idealny i nie był za kwaśny? Najważniejsze jest to, jaką wybierasz kapustę. W miarę możliwości warto przed zakupem spróbować i dokonać oceny. Przed ugotowaniem odsącz sok. Nie wylewaj go i zostaw na wypadek, gdybyś musiała zakwasić potrawę.

Kapustę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Pomoże to także pozbyć się kwaśności. Poszatkuj ją i umieść w garnku, po czym zalej wrzątkiem. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu.

d1cgmyx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
Więcej tematów