Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe?

Ziemniaki to nieodłączny element codziennego jadłospisu większości Polaków. Wbrew pozorom nie są produktami bezwartościowymi, ale należy zwrócić uwagę na ich przygotowanie oraz odpowiednie zestawienie z dodatkami. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat tych warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Warto obalić mit i podkreślić, że kartofle nie tuczą. Kalorii dodają im sosy z dodatkiem mąki, tłuszczyk ze smażenia mielonego czy mizeria na śmietanie. W 100 gramach ugotowanych warzyw znajduje się 75 kcal. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany i cenne białko. To doskonałe źródło witaminy C - średni ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto jedząc ziemniaki uzupełniamy niedobory takich pierwiastków, jak magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarka.

Prosty a skuteczny sposób Ojca Grande

Duchowny z wrocławskiego klasztoru bonifratrów w swojej książce z poradami kulinarno-zdrowotnymi umieścił praktyczne wskazówki w jaki sposób gotować ziemniaki, aby zachowały prozdrowotne właściwości. Aby nie straciły cennych składników należy dokładnie je wyszorować, a następnie cieniutko obrać - to w skórce i tuż pod kryją się bowiem witaminy oraz minerały. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku. W ten sposób zatrzymamy uwalnianie się skrobi i wypłukiwanie składników. Błędem zdaniem zakonnika jest popularny nawyk zalewania ich zimną wodą. W trakcie gotowania do garnka należy wlać mleko (w proporcjach 250 ml na litr wody), wrzucić masło (ilość wedle uznania) i przekrojoną cebulę. Kartofle solimy dopiero, gdy delikatnie zmiękną. Gotowe odcedzamy, wyjmujemy cebulę i dodajemy do potrawy - rozbite lub w całości.

Co zrobić z wodą po ziemniakach?

Odlanej wody po gotowaniu kartofli lepiej nie wylewać. Według niektórych gospodyń domowych to znakomita baza do zup lub gęstych sosów. Można wykorzystać ją również do kiszenia kapusty (nie może być jednak posolona). Niektórzy używają jej jako naturalny płyn do mycia naczyń - zwłaszcza do usuwania uciążliwego kamienia.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał