Jak dobrać herbatę do potraw?
Herbata jest obowiązkowym uzupełnieniem jadłospisu w wielu polskich domach. Jednak nie wszyscy wiedzą, do jakich potraw pasują jej różne odmiany. Odkrywamy sekrety łączenia doskonałego napoju z posiłkami.
Gdy w połowie XVII w. do Europy przybył pierwszy transport chińskiej herbaty, chyba nikt nie przypuszczał, że wywar z tej rośliny stanie się takim przebojem. Dziś trudno znaleźć osobę, która nie wypija przynajmniej jednej filiżanki tego napoju dziennie. Herbata towarzyszy nam podczas porannego śniadania i kończącej dzień kolacji. Popijamy nią lunch i delektujemy się jej smakiem na podwieczorek. Napój ten łączymy zarówno ze smakami słodkimi, jak i słonymi. Często jednak dobór herbaty do potrawy jest zupełnie przypadkowy. To błąd, ponieważ dzięki odpowiedniemu skomponowaniu napoju z daniem, przyjemność ucztowania może być znacznie większa.
*Nie popijać posiłków *
– Pod nazwą herbata kryje się wiele jej odmian: biała, zielona, żółta, czerwona czy czarna. Praktycznie od zawsze przyzwyczajeni byliśmy do herbaty czarnej, będącej symbolem gościnności, a w wersji z cytryną stanowiącej stały atrybut jesieni - tłumaczy Ewa Walus, dietetyczka z Centrum Naturhouse. – Napojem lubimy popijać kanapkę podczas śniadania lub ciastko popołudniową porą. Jednak nie zawsze jest to trafne połączenie. Garbniki obecne zarówno w herbacie czarnej, jak i zielonej, pobudzają śluzówkę przewodu pokarmowego, ograniczają wchłanianie białek i obniżając przyswajanie między innymi magnezu i żelaza – dodaje. Lepiej zatem nie pić herbaty w trakcie jedzenia.
Garbniki niszczą również witaminę B1, która decyduje o sprawnym działaniu układu nerwowego. Dlatego też bezpieczniej jest pić słabszy napar. A miłośnikom mocnej herbaty zaleca się wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminę B1 np. groch, fasolę, orzechy, ryby, pieczywo z grubego przemiału itp.
Wady bawarki
Specjaliści nie są również zwolennikami zwyczaju dodawania cytryny do czarnej herbaty.
– Kwas cytrynowy reaguje wówczas z obecnym w herbacie glinem, prowadząc do powstania przyswajalnego niezdrowego cytrynianu glinu – wyjaśnia Ewa Walus. Na śniadanie wiele osób lubi popijać herbatę z mlekiem, zwaną w Polsce bawarką. Amatorzy tego napoju cenią go za subtelny smak, ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm i dodatkowe wartości odżywcze. Ostatnie badania naukowe wykazały jednak wady bawarki. Herbata zawiera bowiem cenne przeciwutleniacze - flawonoidy. Poprawiają one krążenie, pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią też przed niektórymi postaciami nowotworów. Okazuje się, że dodanie mleka niweluje działanie antyoksydacyjne zielonej i czarnej herbaty, która traci podobno do 25 proc. swych korzystnych właściwości.
Czerwona herbata dla biesiadników
Dietetyczka radzi, żeby wybór gatunku herbaty był podyktowany względami zdrowotnymi. – Jeżeli nie chcemy zbytnio się objeść, można sięgnąć po herbatę zieloną o właściwościach obkurczających. Herbata zielona zmniejsza apetyt, jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające. Nadaje się doskonale jako napój przed przyjęciem czy obfitym posiłkiem – radzi Ewa Walus. Zdaniem specjalistki błędem jest natomiast łączenie zielonej czy białej herbaty z dużą ilością warzyw i owoców, w ramach rozmaitych kuracji oczyszczających. W tym zestawieniu zielona herbata może mieć wpływ na obniżenie przyswajalności minerałów i witamin, zwłaszcza witaminy B1, a nawet prowadzić do odkładania się szczawianów wapnia w nerkach.
Jeśli siedzimy przy suto zastawionym stole i delektujemy się tłustymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. – Jest bardzo bogata w związki garbnikowe taniny, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie tłuszczów. Dobrej jakości herbata czerwona obniża również poziom cholesterolu – twierdzi dietetyczka. Miłośnicy golonki nie będą jednak zapewne zachwyceni jej – wynikającym z dużej zawartości taniny – ziemistym smakiem.
Z czym herbata najlepiej smakuje?
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele mieszanek herbacianych. W różnorodności oferty można się pogubić. Oto krótki poradnik, z czym najlepiej smakują wybrane napoje:
- Earl Grey (czarna herbata, wzbogacona aromatem bergamoty) – podkreśli smak dziczyzny czy białej kiełbasy;
- jaśminowa – pasuje do mięsa drobiowego;
- czarna z aromatem malinowym – idealna do serów;
- czarna z nutką mięty – pomoże łakomczuchom po jajecznej biesiadzie;
- zielona z miętą – do potraw pikantnych;
- zielona z cytryną – dobrze komponuje się z rybami;
- czarna z cytryną lub wanilią – podkreśli smak ciast i deserów;
*- biała *– pasuje do dań z wołowiny i cielęciny, a także wspomaga trawienie.
Ewa Podsiadły-Natorska