Jak dobrać herbatę do potraw?

Herbata jest obowiązkowym uzupełnieniem jadłospisu w wielu polskich domach. Jednak nie wszyscy wiedzą, do jakich potraw pasują jej różne odmiany. Odkrywamy sekrety łączenia doskonałego napoju z posiłkami.

Jak dobrać herbatę do potraw?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
41

Gdy w połowie XVII w. do Europy przybył pierwszy transport chińskiej herbaty, chyba nikt nie przypuszczał, że wywar z tej rośliny stanie się takim przebojem. Dziś trudno znaleźć osobę, która nie wypija przynajmniej jednej filiżanki tego napoju dziennie. Herbata towarzyszy nam podczas porannego śniadania i kończącej dzień kolacji. Popijamy nią lunch i delektujemy się jej smakiem na podwieczorek. Napój ten łączymy zarówno ze smakami słodkimi, jak i słonymi. Często jednak dobór herbaty do potrawy jest zupełnie przypadkowy. To błąd, ponieważ dzięki odpowiedniemu skomponowaniu napoju z daniem, przyjemność ucztowania może być znacznie większa.

*Nie popijać posiłków *
– Pod nazwą herbata kryje się wiele jej odmian: biała, zielona, żółta, czerwona czy czarna. Praktycznie od zawsze przyzwyczajeni byliśmy do herbaty czarnej, będącej symbolem gościnności, a w wersji z cytryną stanowiącej stały atrybut jesieni - tłumaczy Ewa Walus, dietetyczka z Centrum Naturhouse. – Napojem lubimy popijać kanapkę podczas śniadania lub ciastko popołudniową porą. Jednak nie zawsze jest to trafne połączenie. Garbniki obecne zarówno w herbacie czarnej, jak i zielonej, pobudzają śluzówkę przewodu pokarmowego, ograniczają wchłanianie białek i obniżając przyswajanie między innymi magnezu i żelaza – dodaje. Lepiej zatem nie pić herbaty w trakcie jedzenia.

Garbniki niszczą również witaminę B1, która decyduje o sprawnym działaniu układu nerwowego. Dlatego też bezpieczniej jest pić słabszy napar. A miłośnikom mocnej herbaty zaleca się wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminę B1 np. groch, fasolę, orzechy, ryby, pieczywo z grubego przemiału itp.

Wady bawarki

Specjaliści nie są również zwolennikami zwyczaju dodawania cytryny do czarnej herbaty.

– Kwas cytrynowy reaguje wówczas z obecnym w herbacie glinem, prowadząc do powstania przyswajalnego niezdrowego cytrynianu glinu – wyjaśnia Ewa Walus. Na śniadanie wiele osób lubi popijać herbatę z mlekiem, zwaną w Polsce bawarką. Amatorzy tego napoju cenią go za subtelny smak, ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm i dodatkowe wartości odżywcze. Ostatnie badania naukowe wykazały jednak wady bawarki. Herbata zawiera bowiem cenne przeciwutleniacze - flawonoidy. Poprawiają one krążenie, pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią też przed niektórymi postaciami nowotworów. Okazuje się, że dodanie mleka niweluje działanie antyoksydacyjne zielonej i czarnej herbaty, która traci podobno do 25 proc. swych korzystnych właściwości.

Czerwona herbata dla biesiadników

Dietetyczka radzi, żeby wybór gatunku herbaty był podyktowany względami zdrowotnymi. – Jeżeli nie chcemy zbytnio się objeść, można sięgnąć po herbatę zieloną o właściwościach obkurczających. Herbata zielona zmniejsza apetyt, jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające. Nadaje się doskonale jako napój przed przyjęciem czy obfitym posiłkiem – radzi Ewa Walus. Zdaniem specjalistki błędem jest natomiast łączenie zielonej czy białej herbaty z dużą ilością warzyw i owoców, w ramach rozmaitych kuracji oczyszczających. W tym zestawieniu zielona herbata może mieć wpływ na obniżenie przyswajalności minerałów i witamin, zwłaszcza witaminy B1, a nawet prowadzić do odkładania się szczawianów wapnia w nerkach.

Jeśli siedzimy przy suto zastawionym stole i delektujemy się tłustymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. – Jest bardzo bogata w związki garbnikowe taniny, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie tłuszczów. Dobrej jakości herbata czerwona obniża również poziom cholesterolu – twierdzi dietetyczka. Miłośnicy golonki nie będą jednak zapewne zachwyceni jej – wynikającym z dużej zawartości taniny – ziemistym smakiem.

Z czym herbata najlepiej smakuje?

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele mieszanek herbacianych. W różnorodności oferty można się pogubić. Oto krótki poradnik, z czym najlepiej smakują wybrane napoje:

- Earl Grey (czarna herbata, wzbogacona aromatem bergamoty) – podkreśli smak dziczyzny czy białej kiełbasy;
- jaśminowa – pasuje do mięsa drobiowego;
- czarna z aromatem malinowym – idealna do serów;
- czarna z nutką mięty – pomoże łakomczuchom po jajecznej biesiadzie;
- zielona z miętą – do potraw pikantnych;
- zielona z cytryną – dobrze komponuje się z rybami;
- czarna z cytryną lub wanilią – podkreśli smak ciast i deserów;
*- biała *– pasuje do dań z wołowiny i cielęciny, a także wspomaga trawienie.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić