Hamburger wołowy z ostrym sosem remoulade
Hamburgery jemy najczęściej "na mieście", ale warto czasem przygotować to danie w domu. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- bułki hamburgerowe
- pomidor pokrojony w plastry
- cebula pokrojona w plastry
Sos remoulade:
- 1 szklanka sosu tatarskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 3 krople sosu chili
Hamburgery:
- 75 dag mielonej wołowiny
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 młoda cebulka, posiekać tylko zieloną część
- 1 łyżeczka sosu chili
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce w wodzie i dokładnie wyrobić masę mięsną.
- Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić, aby masa się zmacerowała.
- Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnię i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. P
- odawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl