Hamburger wołowy z ostrym sosem remoulade

Hamburgery jemy najczęściej "na mieście", ale warto czasem przygotować to danie w domu. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości.

Domowy burgerDomowy burger
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • bułki hamburgerowe
  • pomidor pokrojony w plastry
  • cebula pokrojona w plastry

Sos remoulade:

  • 1 szklanka sosu tatarskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 krople sosu chili

Hamburgery:

  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 młoda cebulka, posiekać tylko zieloną część
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce w wodzie i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić, aby masa się zmacerowała.
  • Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnię i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. P
  • odawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm