Grecka musaka. Co to jest i jak ją przygotować?

Nie ulega wątpliwości, że musaka najlepiej smakuje w greckiej tawernie czy tureckiej restauracji, spożywana podczas wakacyjnych podróży. Jednak przepis na zapiekankę z bakłażanem, mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem nie jest specjalnie skomplikowany, dlatego możemy bez trudu przygotować ten śródziemnomorski przysmak we własnej kuchni.

Grecka musakaGrecka musaka

Składniki

  • 4 pomidory lub puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 0,5 kg mięsa mielonego lub jagnięciny
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 papryki czerwone

Sos beszamelowy:

  • pół kostki masła
  • 30 dag mąki
  • mleko - ilość według uznania (zależy, jak będzie gęstniała substancja maślano-mąkowa
  • gałka muszkatałowa
  • sól

Przepis

1. Robimy gęsty sos z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów, czosnku, przypraw.

Przepis

2. Ziemniaki gotujemy, ale pozostawiamy lekko twarde. Dół naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą.

Przepis

3. Kroimy bakłażana, podsmażamy go na oliwie, układamy w naczyniu. Zalewamy gęstym sosem, kładziemy plasterki ugotowanych ziemniaków.

Przepis

4. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i gałkę i stopniowo dolewamy mleka, mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstego sosu.

Przepis

5. Sosem zalewamy całość musaki. Posypujemy bazylią, można też dodać startego sera. Pieczemy 30 min. w temp. 180.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw