Gofry z łososiem, szpinakiem i parmezanem
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- Łosoś ze szpinakiem:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 300 g łososia wędzonego
- 2 łyżki kaparów
- 1 mała czerwona papryka
- ser parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 18%
Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty aż będą rumiane.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym parmezanem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze