WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Wymyślne naczynia w restauracjach

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtagi "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

Obraz

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtag "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Osoby stołujące się na mieście z pewnością zauważyły popularny trend związany z oryginalnym podawaniem zamawianych dań. Frytki nie znajdują się, jak niegdyś na papierowych tackach, ale można je zjeść z doniczki lub miniaturowego wózka sklepowego. Dobry kawałek mięsa ląduje w drewnianej skrzyneczce, a drink można popijać ze słoika lub żarówki. Do innych nietypowych naczyń można zaliczyć tablice rejestracyjne i małe łopatki ogrodnicze.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Na to zjawisko zwrócił uwagę dziennikarz sportowy z Yorkshire, Ross McGinnes. Mężczyzna na początku marca założył na Twitterze konto WeWantPlates i rozpoczął prawdziwą rewolucję. Zainspirował go wpis kolegi na portalu społecznościowym ze zdjęciem przeciętnych rozmiarów steku na desce do krojenia z pozbawioną ironii pochwałą, że to ogromna porcja. Dziennikarz wprost napisał jednak, że to zwyczajna iluzja i czarowanie klienta.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Przerost formy nad treścią w przypadku przysmaków z barów i restauracji szybko wychwycili inni internauci. Obecnie wpisy dziennikarza śledzi 20 tysięcy osób, a hashtag #wewantplates dodawany jest do zdjęć użytkowników, których również nuży przesadna wyobraźnia restauratorów. Warto podkreślić, że absurdalnie wyglądające posiłki nierzadko niemiło zaskakują słabą jakością.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Jeden z najnowszych tweetów zawiera filmik z wypowiedzią specjalistki w dziedzinie mikrobiologii. Dr Helen Martin przeanalizowała zdjęcia z profilu "WeWantPlates" pod względem higieny i funkcjonalności naczyń. Wnioski nie są najlepsze - to pożywka dla bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu i odebrać przyjemność z jedzenia. Kobieta dodałam, że w większości przypadków nie skusiłaby się na konsumpcję.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Niektóre posiłki swoim wyglądem naprawdę zaskakują i aż trudno uwierzyć, w którym lokalu można zjeść coś z buta czy łopatki kojarzonej z ogrodem. Wniosek jednak nasuwa się sam - klienci chcą zjeść smaczny posiłek z normalnego naczynia. Nawet najbardziej oryginalny pomysł podania słabego dania nie sprawi przecież, że dorówna klasykom podanym w tradycyjny sposób.

Twitter/WeWantPlates/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne