Wymyślne naczynia w restauracjach

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtagi "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

Obraz

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtag "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Osoby stołujące się na mieście z pewnością zauważyły popularny trend związany z oryginalnym podawaniem zamawianych dań. Frytki nie znajdują się, jak niegdyś na papierowych tackach, ale można je zjeść z doniczki lub miniaturowego wózka sklepowego. Dobry kawałek mięsa ląduje w drewnianej skrzyneczce, a drink można popijać ze słoika lub żarówki. Do innych nietypowych naczyń można zaliczyć tablice rejestracyjne i małe łopatki ogrodnicze.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Na to zjawisko zwrócił uwagę dziennikarz sportowy z Yorkshire, Ross McGinnes. Mężczyzna na początku marca założył na Twitterze konto WeWantPlates i rozpoczął prawdziwą rewolucję. Zainspirował go wpis kolegi na portalu społecznościowym ze zdjęciem przeciętnych rozmiarów steku na desce do krojenia z pozbawioną ironii pochwałą, że to ogromna porcja. Dziennikarz wprost napisał jednak, że to zwyczajna iluzja i czarowanie klienta.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Przerost formy nad treścią w przypadku przysmaków z barów i restauracji szybko wychwycili inni internauci. Obecnie wpisy dziennikarza śledzi 20 tysięcy osób, a hashtag #wewantplates dodawany jest do zdjęć użytkowników, których również nuży przesadna wyobraźnia restauratorów. Warto podkreślić, że absurdalnie wyglądające posiłki nierzadko niemiło zaskakują słabą jakością.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Jeden z najnowszych tweetów zawiera filmik z wypowiedzią specjalistki w dziedzinie mikrobiologii. Dr Helen Martin przeanalizowała zdjęcia z profilu "WeWantPlates" pod względem higieny i funkcjonalności naczyń. Wnioski nie są najlepsze - to pożywka dla bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu i odebrać przyjemność z jedzenia. Kobieta dodałam, że w większości przypadków nie skusiłaby się na konsumpcję.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Niektóre posiłki swoim wyglądem naprawdę zaskakują i aż trudno uwierzyć, w którym lokalu można zjeść coś z buta czy łopatki kojarzonej z ogrodem. Wniosek jednak nasuwa się sam - klienci chcą zjeść smaczny posiłek z normalnego naczynia. Nawet najbardziej oryginalny pomysł podania słabego dania nie sprawi przecież, że dorówna klasykom podanym w tradycyjny sposób.

Twitter/WeWantPlates/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce