Francuskie makaroniki według przepisu z 1895 roku

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na świecie. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na całym świecie. Makaroniki zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

Makaroniki nie są nowym deserem, pojawiły się w VIII wieku w weneckich zakonach. To wtedy do Włoch zawitały migdały, które przywieźli kupcy z podróży po krajach arabskich. Ich nazwa pochodzi od włoskiego macarone, co oznacza włoską bezę. Wypromowali je Francuzi w XVI wieku. Żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska, przywiozła je z Włoch do Francji. W tamtym czasie przygotowywano je na główne danie, a nie deser.

Przepis na makaroniki nie należy do najtrudniejszych, jednak trzeba pamiętać o kilku szczegółach, by ich konsystencja była delikatna. Lena z bloga "Przepisy tradycyjne" zaprezentowała przepis na makaroniki oraz dwa kremy: czekoladowy i cytrynowy. Zobaczcie.

Składniki:

100 g drobno mielonych migdałów
200 g cukru pudru
45 g cukru
100 g białek w pokojowej temperaturze

Przygotowanie:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka zostawiam w pokojowej temperaturze na 12 godzin.
  2. Odmierzam dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały blenduję kilka minut, aby były maksymalnie rozdrobnione. Można użyć mąki migdałowej albo mielonych migdałów.
  4. Migdały i cukier puder przesypuję do sitka. Dokładnie przesiewam wszystko, a te grudki, które zostają wyrzucam.
  5. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypuję stopniowo cukier.
  6. Do ubitej piany dodaję przesiane migdały wymieszane z cukrem pudrem i masę dokładnie mieszam.
  7. Masę przekładam do woreczka silikonowego. Używam okrągłej końcówki.
  8. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier. Zaczynam formować małe kółka.
  9. Makaroniki zostawiam w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka błyszcząca powłoczka.
  10. Nagrzewam piekarnik do 150C. Grzanie góra-dół. Wstawiam makaroniki na 13 minut. Obserwujcie jak się zmieniają podczas pieczenia. Makaroniki nie powinny się rumienić.
  11. Upieczone makaroniki zostawiam na blaszce, póki całkowicie nie wystygną (zajmie to ok. 20 minut). Gotowe makaroniki przekładam ulubionym kremem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja