Do kanapek zamiast margaryny. Przepis na zdrowe pasty
Piotr Kucharski przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką, krem czekoladowy z awokado, a do tego roti.
Zamiast nafaszerowanych chemią miksów tłuszczowych, lepiej do kanapek wybrać pastę z warzyw. Piotr Kucharski zdradził kilka pomysłów na ten pyszny dodatek do chleba. Kucharz przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką oraz krem czekoladowy z awokado.
Pasta z fasoli z czarnuszką
Składniki:
250 g suchej fasoli „Jaś”
2 ząbki czosnku
80-100 g oliwy z oliwek
Sok z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki nasion czarnuszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Następnego dnia odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować, aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę, sok z cytryny oraz pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.
Pasta warzywna
Składniki:
1 duży batat
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 kwaśne jabłko
50 g słonecznika
100 g sezamu
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. W skórkach ułożyć na blaszce. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Paprykę włożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na chwile. W tym czasie obrać skórkę z batata, marchewek i jabłka. Po chwili z papryki zdjąć skórkę i drobno pokroić. Marchewki, batata i jabłko rozgnieść widelcem, dodać paprykę i wymieszać. Sezam podprażyć wolno na patelni następnie lekko rozgnieść w moździerzu, dodać do warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać odrobinę oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.
Krem czekoladowy z awokado
Składniki:
2 dojrzałe avocado
50 g orzechów laskowych
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe podprażyć w piekarniku, aż zacznie odchodzić od nich skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i mocno pocierając, zdjąć z nich skórkę. Orzechy zmiksować, dodać awokado, olej kokosowy, kakao i miód. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.