Do kanapek zamiast margaryny. Przepis na zdrowe pasty

Piotr Kucharski przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką, krem czekoladowy z awokado, a do tego roti.

Zamiast nafaszerowanych chemią miksów tłuszczowych, lepiej do kanapek wybrać pastę z warzyw. Piotr Kucharski zdradził kilka pomysłów na ten pyszny dodatek do chleba. Kucharz przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką oraz krem czekoladowy z awokado.

Pasta z fasoli z czarnuszką

Składniki:
250 g suchej fasoli „Jaś”
2 ząbki czosnku
80-100 g oliwy z oliwek
Sok z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki nasion czarnuszki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Następnego dnia odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować, aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę, sok z cytryny oraz pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.

Pasta warzywna

Składniki:
1 duży batat
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 kwaśne jabłko
50 g słonecznika
100 g sezamu
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. W skórkach ułożyć na blaszce. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Paprykę włożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na chwile. W tym czasie obrać skórkę z batata, marchewek i jabłka. Po chwili z papryki zdjąć skórkę i drobno pokroić. Marchewki, batata i jabłko rozgnieść widelcem, dodać paprykę i wymieszać. Sezam podprażyć wolno na patelni następnie lekko rozgnieść w moździerzu, dodać do warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać odrobinę oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:
2 dojrzałe avocado
50 g orzechów laskowych
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu do smaku

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe podprażyć w piekarniku, aż zacznie odchodzić od nich skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i mocno pocierając, zdjąć z nich skórkę. Orzechy zmiksować, dodać awokado, olej kokosowy, kakao i miód. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał