Do kanapek zamiast margaryny. Przepis na zdrowe pasty

Piotr Kucharski przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką, krem czekoladowy z awokado, a do tego roti.

Zamiast nafaszerowanych chemią miksów tłuszczowych, lepiej do kanapek wybrać pastę z warzyw. Piotr Kucharski zdradził kilka pomysłów na ten pyszny dodatek do chleba. Kucharz przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką oraz krem czekoladowy z awokado.

Pasta z fasoli z czarnuszką

Składniki:
250 g suchej fasoli „Jaś”
2 ząbki czosnku
80-100 g oliwy z oliwek
Sok z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki nasion czarnuszki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Następnego dnia odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować, aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę, sok z cytryny oraz pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.

Pasta warzywna

Składniki:
1 duży batat
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 kwaśne jabłko
50 g słonecznika
100 g sezamu
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. W skórkach ułożyć na blaszce. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Paprykę włożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na chwile. W tym czasie obrać skórkę z batata, marchewek i jabłka. Po chwili z papryki zdjąć skórkę i drobno pokroić. Marchewki, batata i jabłko rozgnieść widelcem, dodać paprykę i wymieszać. Sezam podprażyć wolno na patelni następnie lekko rozgnieść w moździerzu, dodać do warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać odrobinę oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:
2 dojrzałe avocado
50 g orzechów laskowych
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu do smaku

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe podprażyć w piekarniku, aż zacznie odchodzić od nich skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i mocno pocierając, zdjąć z nich skórkę. Orzechy zmiksować, dodać awokado, olej kokosowy, kakao i miód. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce