WAŻNE
TERAZ

Ewakuacja na Westerplatte. Awaria gazociągu

Dietetyczne rarytasy z ziemniaków

Mit na temat zgubnego wpływu ziemniaków na naszą figurę naukowcy próbują obalić od dawna. Ziemniaki są po prostu zdrowe, tylko sposób, w jaki je przygotowujemy sprawia, że zyskują kalorie i... złą sławę.

Dietetyczne rarytasy z ziemniaków
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Ziemniaki to źródło zdrowia - mają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka. "Mówiąc o bananach, myślimy o nich jako o bogatym źródle potasu. I słusznie, ale ziemniaki mają znacznie większy wpływ na dietę"- tłumaczy dietetyk Sigrid Gibson z Potato Council. Co więcej naukowcy z University of Scranton w stanie Pensylwania udowodnili, że zjadanie kilku ziemniaków dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie. I to bez wpływu na masę ciała. Natomiast badacze z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika (UMK) w Toruniu odkryli, że apiraza - enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu.

- Po przebadaniu ponad 150 osób stwierdziliśmy, że zawartość niektórych nukleotydów we krwi chorych na miażdżycę jest wyższa niż u ludzi zdrowych. W tej sytuacji należałoby znaleźć sposób obniżenia ilości ADP, a ten nukleotyd niszczy właśnie apiraza - wyjaśniał odkrycie prof. Michał Komoszyński.
Co więc robić, by rarytasy z tego taniego warzywa były smaczne i zdrowsze, a może nawet zdrowe? Jest na to kilka dobrych sposobów.

Placki ziemniaczane

To prosta potrawa, którą uwielbiają wszyscy niebędący akurat diecie. Wystarczą zaledwie cztery składniki, by wyczarować to kulinarne cudo - smaczne placki ziemniaczane. Prosta potrawa spod strzech wkroczyła do barów, pubów, knajp, budek z jedzeniem, a nawet do eleganckich restauracji. Placki podawane są ze śmietaną, cukrem, skwarkami albo sosami mięsnymi i grzybowymi. Można je jadać na ciepło i na zimno. Nie są jednak dietetyczne. By je odchudzić i z ziemniaka czerpać to, co jest najwartościowsze, placki zamiast smażyć, można upiec. Uzyskamy w ten sposób niemal beztłuszczowy zamiennik tradycyjnego polskiego dania.

Frytki

Jedzą je nastolatki w Japonii i studenci we Włoszech. Nie gardzą nimi biznesmeni w londyńskim City i smakosze w najlepszych i najdroższych francuskich restauracjach. Frytki znane są pod każdą szerokością geograficzną. Być może to nawet najpopularniejsze danie na świecie? Jedno jest pewne, tradycyjne frytki do dań dietetycznych nie należą. Małe słupki ziemniaków smażone w oleju przede wszystkim chłoną tłuszcz. Powinny być zrobione z odmian ziemniaków zawierających duże ilości skrobi, dzięki temu podczas smażenia nie będą nadmiernie wchłaniały oleju. Najlepszym sposobem na odchudzenie frytek jest jednak pieczenie ich w piekarniku. Można spróbować zrobić też "oszukane" frytki z… selera. Bulwę kroi się w identyczne słupki jak ziemniaki, posypuje solą i ziołami, po czym ok. 15 minut piecze w piekarniku. Są wyjątkowo smaczne.

Niezwykły dodatek

Nawet zwykłe ziemniaki, które podajemy jako dodatek do pospolitego kotleta, możemy zepsuć gotując je w wodzie, która wypłukuje z nich dużo substancji odżywczych. Lepiej zapomnieć o tradycyjnym gotowaniu ziemniaków i zamiast tego nauczyć się je parować. Potrawy przygotowane w ten sposób są też "mocniejsze" w smaku. Takiego zdania są wprawieni kucharze. Wystarczy zrobić eksperyment - ugotować w wodzie ziemniaka i przygotować drugiego na parze, a potem porównać smak. Szybko się przekonamy, że gotowanie na parze jest dobrym pomysłem na zatrzymanie wewnątrz naturalnego smaku potrawy bez dodawania oleju czy masła. Co więcej ziemniaki nie wymagają nawet dodawania soli, a jak wiadomo sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, przyczynia się też m.in. do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Zamiast soli lepiej do wody dodać ząbek czosnku albo kilka listków świeżych ziół, np. tymianku czy bazylii.

Można też pokusić się o przygotowanie ziemniaków pieczonych w mundurkach, które w tej wersji mają pięć razy więcej błonnika niż banany.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Jak obrać ziemniaka bez użycia noża w mniej niż 10 sekund?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć