Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?

Badania pokazują, że rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy.

Warzywa, zanim trafią do puszki, są podgrzewane, przez co tracą od 30 do 50 proc. witamin. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza zimą, kiedy stają się świetną alternatywą dla świeżych produktów.

Jak pokazują badania, rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy. A po zakonserwowaniu zachowują swoją świeżość przez wiele miesięcy. Kukurydza jest bogata w witaminy B, D, E, A i K, miedź, fosfor, selen i magnez. Zalecana jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Groszek działa leczniczo na układ pokarmowy, skórę czy wzrok. Fasola czerwona bogata jest w witaminy z grupy B i zawiera lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.

Owoce mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych i więcej kalorii, sięgajmy więc po nie rozsądnie. By zmniejszyć ich wartość energetyczną, przed zjedzeniem możemy owoc opłukać ze słodkiej zalewy.

Warto wspomnieć, że choć puszki powinny być bezpieczne dla zdrowia konsumenta, badania wykazały, że produkty w nich przechowywane mają wielokrotnie wyższe stężenie substancji migrujących z opakowania, niż dopuszcza norma. Jedną z nich jest bisfenol A, przyczyniający się m.in. do otyłości, problemów z gospodarką hormonalną, a nawet rozwoju raka piersi.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja