Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?
Badania pokazują, że rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy.
Warzywa, zanim trafią do puszki, są podgrzewane, przez co tracą od 30 do 50 proc. witamin. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza zimą, kiedy stają się świetną alternatywą dla świeżych produktów.
Jak pokazują badania, rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy. A po zakonserwowaniu zachowują swoją świeżość przez wiele miesięcy. Kukurydza jest bogata w witaminy B, D, E, A i K, miedź, fosfor, selen i magnez. Zalecana jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Groszek działa leczniczo na układ pokarmowy, skórę czy wzrok. Fasola czerwona bogata jest w witaminy z grupy B i zawiera lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.
Warto wspomnieć, że choć puszki powinny być bezpieczne dla zdrowia konsumenta, badania wykazały, że produkty w nich przechowywane mają wielokrotnie wyższe stężenie substancji migrujących z opakowania, niż dopuszcza norma. Jedną z nich jest bisfenol A, przyczyniający się m.in. do otyłości, problemów z gospodarką hormonalną, a nawet rozwoju raka piersi.