Czy przyprawy mogą być szkodliwe?
Przyprawy na cenzurowanym
Przyprawy poprawiają smak potraw, wspomagają trawienie i dobre samopoczucie. Często dodajemy je do potraw dla uzyskania wyraźniejszego smaku czy koloru. Czy zawsze sprzyjają naszemu zdrowiu?
Przyprawy poprawiają smak potraw, wspomagają trawienie i dobre samopoczucie. Często dodajemy je do potraw dla uzyskania wyraźniejszego smaku czy koloru. Czy zawsze sprzyjają naszemu zdrowiu? Niestety nie. Sprawdźmy, jakich przypraw lepiej się wystrzegać lub nie przesadzać z ich ilością.
Sól
Działające na Wyspach Brytyjskich Stowarzyszenie przeciwników nadużywania soli - Consensus Action on Salt and Heath (CASH) uważa, że można by uniknąć 19 tys. zgonów rocznie, wywołanych udarami i atakami serca, gdyby Brytyjczycy zmniejszyli ilość soli w posiłkach z 9 do 6 gramów dziennie. Mała łyżeczka do herbaty ma właśnie 6 g. Wydaje się dużo, ale okazuje się, że przeciętny Polak każdego dnia spożywa kilkakrotnie więcej soli, narażając się przede wszystkim na nadciśnienie tętnicze.
ml/mmch
Przed nimi przestrzegają dietetycy!