Czy przyprawy mogą być szkodliwe?

Przyprawy poprawiają smak potraw, wspomagają trawienie i dobre samopoczucie. Często dodajemy je do potraw dla uzyskania wyraźniejszego smaku czy koloru. Czy zawsze sprzyjają naszemu zdrowiu?

Obraz

/ 8Przyprawy na cenzurowanym

Obraz
© archiwum

Przyprawy poprawiają smak potraw, wspomagają trawienie i dobre samopoczucie. Często dodajemy je do potraw dla uzyskania wyraźniejszego smaku czy koloru. Czy zawsze sprzyjają naszemu zdrowiu? Niestety nie. Sprawdźmy, jakich przypraw lepiej się wystrzegać lub nie przesadzać z ich ilością.

Działające na Wyspach Brytyjskich Stowarzyszenie przeciwników nadużywania soli - Consensus Action on Salt and Heath (CASH) uważa, że można by uniknąć 19 tys. zgonów rocznie, wywołanych udarami i atakami serca, gdyby Brytyjczycy zmniejszyli ilość soli w posiłkach z 9 do 6 gramów dziennie. Mała łyżeczka do herbaty ma właśnie 6 g. Wydaje się dużo, ale okazuje się, że przeciętny Polak każdego dnia spożywa kilkakrotnie więcej soli, narażając się przede wszystkim na nadciśnienie tętnicze.

ml/mmch
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Mieszanki warzywne

Obraz
© archiwum

Przyprawy typu "jarzynka" warzywne są zwykle tylko z nazwy. Marchewki czy selera jest w nich ok. 7-8 proc. Reszta to głównie sól i chemia. Niestety, często nie zdajemy sobie z tego sprawy i nagminnie korzystamy z nich w kuchni. Ale nie tylko na sypkie dodatki do potraw należy zwrócić uwagę. Zagrażają nam również gotowe mieszanki w płynie i nadużywane przez gospodynie domowe kostki rosołowe, stosowane do "doprawienia" wody, która w cudowny sposób zamienia się w zupę.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Chili

Obraz
© archiwum

Wielbicieli tej pikantnej przyprawy z pewnością nie brakuje. Dodają ją do mięs, sałatek czy pizzy. Oryginalny smak papryka zawdzięcza dzięki kapsaicynie. Jednak naukowcy z Hormel Institute University of Minnesota stwierdzili, że ten pikantny składnik może powodować spustoszenie w organizmie i sprzyjać nowotworom skóry. Z jednej strony pikantny związek podrażnia receptory nerwowe i sprawia, że mózg produkuje "hormony przyjemności" - endorfiny. Z drugiej natomiast kapsaicyna może powodować stan zapalny i pobudzać podziały komórkowe skóry, które prowadzą do powstania zmian nowotworowych.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Pieprz

Obraz
© archiwum

Zaraz po soli jest najpopularniejszą i jedną z najstarszych przypraw świata. Pieprz używany jest chętnie do niemal wszystkich potraw: zup, sosów, sałatek, jaj, ryb i dań mięsnych. Ma bardzo wiele zalet. Wspomaga proces trawienia i łagodzi wzdęcia, pobudza też wydzielanie soków trawiennych. Nie można jednak z pieprzem przesadzać. I nie chodzi tu tylko o smak. Pieprz w nadmiarze może szkodzić wątrobie, może też podrażniać przewód pokarmowy. Jego spożywanie nie jest polecane osobom cierpiącym na choroby nerek.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Bazylia

Obraz
© archiwum

Pomidory w towarzystwie bazylii to od kilku lat jedna z ulubionych polskich przystawek. Wyśmienicie smakuje i pięknie wygląda. Świeże zielone liście lub suszone - w postaci przyprawy, wydają się bardzo bezpiecznym dodatkiem. Jednak nie jest tak do końca. Bazylii nie lubi szczególnie wątroba. Na szczęście w małych ilościach jest nieszkodliwa. Jeżeli nasza wątroba jest wyjątkowo delikatna, nie przesadzajmy z tą przyprawą.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Kminek

Obraz
© archiwum

Staropolska kuchnia nie istnieje bez tej przyprawy. Kminek dodawany jest niemal do wszystkich tradycyjnych dań, głównie dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny - zapobiega wzdęciom i działa moczopędne. Jednak gdy zjemy go zbyt dużo, nasza wątroba może zastrajkować. Amerykańscy naukowcy ostrzegają też, że kminek może zaburzać działanie chemioterapii u chorych na raka.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Musztrada

Obraz
© archiwum

Miłośnicy kiełbaski czy golonki z ostrą musztardą jadając ją zbyt często, mogą sobie zaszkodzić. Jeśli mają wrażliwą wątrobę, uważać muszą szczególnie. Na ostrą przyprawę może też źle reagować skłonna do wykwitów skóra. Podobnie ostrożnie należy postępować korzystając z gorczycy, z której produkuje się musztardę.
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

/ 8Liść laurowy

Obraz
© archiwum

Nie wyobrażamy sobie bez niego zup i innych dań. Zdecydowanie poprawia smak i nadaje charakterystyczny aromat. Niestety, odmiennego zdania jest nasza wątroba, która po zjedzeniu potraw przyprawionych liściem laurowym, może dać się nam we znaki. Na szczęście nie zdarza się to często. Liść laurowy występuje też w towarzystwie ziela angielskiego. Niestety i tej przyprawy w nadmiarze nie akceptuje wątroba.

ml/mmch
Przed nimi przestrzegają dietetycy!

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne