Lodowy tort straciatella z jagodami

Obraz

Składniki

  • Czekoladowy spód:
  • 7 małych, grubych, słodkich rożków do lodów
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 100 g oleju kokosowego
    • Nadzienie owocowe:
  • 200 g jagód (lekko zmrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru
    • Dodatkowo:
  • 1 litr domowych lodów waniliowych lub śmietankowych (można użyć również gotowych)
  • 200 g czekoladek z nadzieniem miętowym (wcześniej zmrożone)

Przepis

Czekoladę kruszymy na kawałki. Razem z olejem kokosowym przekładamy do małego rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Rożki do lodów kruszymy na drobne kawałki (np. za pomocą wałka) i mieszamy z masa czekoladową. Masą wylepiamy spód posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 20 cm.

Przepis

Lody wyciągamy z zamrażalnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Miksujemy za pomocą miksera przez chwilę, żeby utworzyły plastyczną masę, a następnie dodajemy pokrojone (wcześniej zmrożone) czekoladki z miętowym nadzieniem. Całość mieszamy i wykładamy na czekoladowy spód. Wkładamy na ok. 1 godzinę do zamrażarki.

Przepis

Oczyszczone, umyte i lekko zmrożone jagody blendujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na tort i wkładamy do zamrażarki na całą noc.

Przepis

Tort wyjmujemy z zamrażarki na ok. 8 minut przed pokrojeniem, aby zrobił się lekko miękki i dał się łatwiej kroić, obkrajamy brzegi obręczy tortownicy.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę