Trwa ładowanie...
04-04-2011 10:39

Chemia Krwawej Mary

Jeden z najpopularniejszych koktajli doczekał się badań naukowych - informuje serwis "EurekAlert". Wyniki prac dotyczących Krwawej Mary zaprezentował podczas 241. zjazdu American Chemical Society dr Neil C. Da Costa, ekspert od analizy chemicznej smaków z firmy International Flavors & Fragrances Inc.

Chemia Krwawej MaryŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1ns30o
d1ns30o

Jak wyjaśnił Da Costa, Krwawa Mary jest najbardziej skomplikowanym drinkiem świata. Setki składników smakowych działają na nasze zmysły - odczuwamy wszystkie smaki poza gorzkim - słodki, słony, kwaśny i tak zwany umami.

Krwawa Mary jest zasadniczo mieszaniną wódki, soku pomidorowego i przypraw - sosów Worcestershire i Tabasco, cytryny lub soku z limonki, chrzanu, czarnego pieprzu, soli selerowej. Podaje się ją schłodzoną lub z lodem, często z kawałkiem selera naciowego i cytryny. Po raz pierwszy została prawdopodobnie przyrządzona w latach 30-tych XX wieku w paryskim barze, a swoją nazwę zawdzięcza zarówno krwistemu wyglądowi, jak i nawiązaniu do Marii, królowej Anglii, znanej z religijnych represji.

Da Costa zwraca uwagę na korzystne dla zdrowia składniki koktajlu - zawarty w soku pomidorowym likopen, izocyjanian z chrzanu, substancje roślinne cytryny - nawet na alkohol, którego przyjmowane okazjonalnie małe ilości niektóre badania wiążą z korzystnym działaniem na zdrowie.

Dr Da Costa ma wiele praktycznych uwag. Ponieważ Krwawa Mary jest mieszaniną wysoce niestabilną, powinna być świeżo przyrządzona. Ochłodzenie pozwala spowolnić proces pogarszania się smaku. Tylko świeże składniki zapewnią najlepszy smak i aromat - szczególne znaczenie ma sok pomidorowy, który jest objętościowo najważniejszym składnikiem. Natomiast wódka nie musi być szczególnie wyszukana - intensywny smak innych składników i tak nie pozwoli docenić droższego alkoholu. Jednak kiepska wódka często bywa przyczyną kaca.

Regionalne odmiany Krwawej Mary to między innymi japońska Krwawa Gejsza (sake zamiast wódki), Krwawa Maureen (Guiness zamiast wódki) czy Krwawa Molly (w której wódkę zastępuje irlandzka whiskey).(PAP)

pmw/ krf/

d1ns30o
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ns30o
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj