WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Najmocniejsze piwa świata

Jeśli myślicie, że sprzedawany na naszym rynku porter jest nie tylko ciemny, ale i mocny, bo ma jakieś 9 proc. zawartości alkoholu, to mamy dla was ciekawostkę. W rankingu 50 najmocniejszych piw świata 16 ostatnich trunków na liście ma skromne 18 proc.

Obraz

/ 7Mocniejsze od wódki

Obraz
© archiwum

Jeśli myślicie, że sprzedawany na naszym rynku porter jest nie tylko ciemny, ale i mocny, bo ma jakieś 9 proc. zawartości alkoholu, to mamy dla was ciekawostkę. W rankingu 50 najmocniejszych piw świata 16 ostatnich trunków na liście ma "skromne" 18 proc.

Najpopularniejsze napoje świata to woda, herbata i... piwo. Nic w tym dziwnego, bo to trunek z historią (najstarsze dowody jego produkcji sięgają IV tysiąclecia p.n.e.). Według szacunków, rocznie spożywamy ok. 150 mld litrów tego napoju. Zwykle raczymy się trunkiem o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu - ok. 4-6 proc. Są jednak znacznie mocniejsze piwa. Tak mocne, że blado wypada przy nich nawet wódka.

qk/mmch

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7Start the Future 60%

Obraz
© archiwum

Jan Nijboer, właściciel browaru Koelschip (Mrożony statek) zeszłego lata wypuścił na rynek "Start the Future" - jak do tej pory najmocniejsze piwo świata zawierające aż 60 proc. alkoholu! Holender jest piwowarem z zamiłowaniem do walki z konkurencją, bo jak sam przyznaje do wyprodukowania ekstra-mocnego trunku skłoniły go browary szkockie, eksperymentujące z coraz większą zawartością alkoholu w piwie. Swój wynalazek zaleca pić w eleganckim kieliszku do whisky lub koniaku. Cena butelki (0,33) wynosi 45 dol. Poprzednie rekordowe piwo z tego browaru - Obilix zawiera 45 proc. alkoholu.

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7The End of History 55%

Obraz
© archiwum

Z kolei szkocki browar BrewDog nieco wcześniej stworzył "The End of History", które zawiera 55 proc. alkoholu. Wyprodukowanych zostało jedynie 12 butelek, które zapakowano w futerka gronostaja lub wiewiórki. Producenci zapewniają, że wszystkie zwierzęta zginęły na drogach zabite przez samochody. Z nóg powala nie tylko ten makabryczny pomysł, ale i cena. Za najtańszą butelkę trzeba było zapłacić 780 dolarów. Mimo to sprzedały się w jeden dzień. Nie wiadomo tylko, czy browar jeszcze raz wypuści taką serię.

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7Schorschbock 43%

Obraz
© archiwum

Schorschbock 43%, jak sama nazwa wskazuje, ma 43 proc. alkoholu. Georg Tscheuschner z niewielkiego niemieckiego browaru Schorschbräu przyznał, że dla uzyskania takiego wyniku, trzeba było je filtrować aż 15 razy. Z 1000 litrów na początku warzenia zostało zaledwie 50. Ponieważ stworzenie takiego trunku do łatwych nie należy, także i w tym przypadku cena jest wysoka. Do sprzedaży trafiło zaledwie 100 ceramicznych butelek o pojemności 0,33 l. Każda z nich - zapakowana w drewniane pudełko - kosztowała 99 euro.

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7Sink the Bismarck 41%

Obraz
© archiwum

Kolejne miejsce ponownie zajmuje szkocki browar BrewDog. Jego "Sink the Bismarck" ma 41 proc. alkoholu, czyli wciąż więcej niż wódka lub whisky. Nic dziwnego, że James Watt - dyrektor zarządzający BrewDog - zaleca pić ten trunek w kieliszkach. Butelkę 330 ml można kupić już za 40 funtów. Prowokacyjna nazwa (Zatopić Bismarcka) to aluzja do niemieckiego browaru Schorschbräu, z którym rywalizuje.

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7Poniżej 40 procent

Obraz
© archiwum

Kolejne w rankingu jest więc znowu Schorschbräu i jego Schorschbock 40%, czyli piwo o 40 proc. zawartości alkoholu. Poniżej są już słabsze trunki, np. Struise Black Damnation VI - Messy (39 proc.), BrewDog Tactical Nuclear Penguin (32 proc.) Mikkeller Heavy Black (31 proc.), czy Schorschbräu Schorschbock 31% i Schorschbräu Schorschbock 31% Black Edition (oba piwa mają po 31 proc.).

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

/ 7Polscy mocarze

Obraz
© archiwum

Piwom produkowanym w Polsce brakuje sporo procentów do najmocniejszych na świecie, bo naszym standardem jest w tej dziedzinie 10-procentowy trunek. Taki w ofercie ma np. browar Jabłonowo, który sprzedaje Imperatora czy Van Pur ze swoim Super Mocnym. U nas warzone jest także Faxe Strong (także 10 proc.).

qk/mmch

Zobacz również:
Piwo z antybiotykiem? Piwo z antybiotykiem?

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia