Bezglutenowy piernik z nasionami lnu

Trudno sobie wyobrazić ciasto które kojarzyłoby się z Bożym Narodzeniem bardziej niż piernik. Niestety piernik zawiera wiele składników, które mogą uczulać. Mamy jednak dla was pyszną alternatywę Piernik bez glutenu, jajek i laktozy. Przepis jest prosty,a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Bezglutenowy piernik z nasionami lnuBezglutenowy piernik z nasionami lnu

Składniki

  • 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 500 g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 200 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 100 ml melasy
  • 150 ml oleju
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 jabłka
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g śliwek suszonych
  • mały słoiczek powideł śliwkowych 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis

W dużym garnku podgrzewamy cukier z melasą. Dokładnie mieszamy. Dolewamy olej, sok z pomarańczy, sok jabłkowy, dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy obrane i starte na tarce jabłka. Siemię lniane mielimy na proszek w młynku do kawy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, mąkę gryczaną, zmielone siemię lniane, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodajemy suszone śliwki i suszone jabłka pokrojone na małe kawałki. Mokre składniki mieszamy z suchymi, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dekorujemy wedle uznania, np. lukrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany