Bezglutenowy piernik z nasionami lnu
Trudno sobie wyobrazić ciasto które kojarzyłoby się z Bożym Narodzeniem bardziej niż piernik. Niestety piernik zawiera wiele składników, które mogą uczulać. Mamy jednak dla was pyszną alternatywę Piernik bez glutenu, jajek i laktozy. Przepis jest prosty,a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
- 250 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 500 g mąki gryczanej
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 200 g ciemnego cukru trzcinowego
- 100 ml melasy
- 150 ml oleju
- sok z 2 pomarańczy
- 2 jabłka
- 400 ml soku jabłkowego
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g śliwek suszonych
- mały słoiczek powideł śliwkowych 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (bezglutenowej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W dużym garnku podgrzewamy cukier z melasą. Dokładnie mieszamy. Dolewamy olej, sok z pomarańczy, sok jabłkowy, dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy obrane i starte na tarce jabłka. Siemię lniane mielimy na proszek w młynku do kawy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, mąkę gryczaną, zmielone siemię lniane, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodajemy suszone śliwki i suszone jabłka pokrojone na małe kawałki. Mokre składniki mieszamy z suchymi, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dekorujemy wedle uznania, np. lukrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy.
Podziel się opinią
Komentarze