WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Zwykły-niezwykły makowiec

Ile pań domu, tyle przepisów na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec. Makowiec z tego przepisu wychodzi słodki, wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Zapomnij o suchym placku z makiem.

Zwykły-niezwykły makowiecZwykły-niezwykły makowiec

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 70 gram margaryny

Masa makowa:

  • 250 gram maku
  • 100 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jaja
  • 100 gram rodzynek
  • 30 gram pokruszonych migdałów
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przepis

Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu, aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką. Wsypałam cukier, cukier waniliowy. Wlałam ciepłe mleko i rozkłócone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem, po czym wlałam rozpuszczoną margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepły kącik, aby spokojnie wyrosło.

Przepis

W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam. Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę. Dodałam sparzone rodzynki, migdały, wlałam rozmieszane jajka i aromat. Wsypałam cukier. Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy. Dokładnie wymieszałam.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta. Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.

Przepis

Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia