Zwykły-niezwykły makowiec

Ile pań domu, tyle przepisów na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec. Makowiec z tego przepisu wychodzi słodki, wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Zapomnij o suchym placku z makiem.

Zwykły-niezwykły makowiecZwykły-niezwykły makowiec

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 70 gram margaryny

Masa makowa:

  • 250 gram maku
  • 100 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jaja
  • 100 gram rodzynek
  • 30 gram pokruszonych migdałów
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przepis

Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu, aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką. Wsypałam cukier, cukier waniliowy. Wlałam ciepłe mleko i rozkłócone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem, po czym wlałam rozpuszczoną margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepły kącik, aby spokojnie wyrosło.

Przepis

W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam. Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę. Dodałam sparzone rodzynki, migdały, wlałam rozmieszane jajka i aromat. Wsypałam cukier. Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy. Dokładnie wymieszałam.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta. Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.

Przepis

Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇