Zwykły-niezwykły makowiec

Ile pań domu, tyle przepisów na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec. Makowiec z tego przepisu wychodzi słodki, wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Zapomnij o suchym placku z makiem.

Zwykły-niezwykły makowiecZwykły-niezwykły makowiec

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 70 gram margaryny

Masa makowa:

  • 250 gram maku
  • 100 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jaja
  • 100 gram rodzynek
  • 30 gram pokruszonych migdałów
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przepis

Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu, aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką. Wsypałam cukier, cukier waniliowy. Wlałam ciepłe mleko i rozkłócone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem, po czym wlałam rozpuszczoną margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepły kącik, aby spokojnie wyrosło.

Przepis

W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam. Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę. Dodałam sparzone rodzynki, migdały, wlałam rozmieszane jajka i aromat. Wsypałam cukier. Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy. Dokładnie wymieszałam.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta. Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.

Przepis

Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯