Zwykły-niezwykły makowiec

Ile pań domu, tyle przepisów na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec. Makowiec z tego przepisu wychodzi słodki, wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Zapomnij o suchym placku z makiem.

Zwykły-niezwykły makowiecZwykły-niezwykły makowiec

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 70 gram margaryny

Masa makowa:

  • 250 gram maku
  • 100 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jaja
  • 100 gram rodzynek
  • 30 gram pokruszonych migdałów
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przepis

Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu, aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką. Wsypałam cukier, cukier waniliowy. Wlałam ciepłe mleko i rozkłócone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem, po czym wlałam rozpuszczoną margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepły kącik, aby spokojnie wyrosło.

Przepis

W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam. Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę. Dodałam sparzone rodzynki, migdały, wlałam rozmieszane jajka i aromat. Wsypałam cukier. Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy. Dokładnie wymieszałam.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta. Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.

Przepis

Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał