Trwa ładowanie...

Wielkanocne potrawy z roślinnym twistem. Zachwycą nie tylko wegan!

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, podczas których na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich potraw. Już niebawem na talerzach królować będą kiełbasy, szynki i jajka. Wielu może się wydawać, że to nie są święta dla osób unikających mięsa czy produktów odzwierzęcych. Jak się jednak okazuje, roślinna Wielkanoc jest w pełni możliwa.

Wegański żurek Wegański żurek Źródło: Materiały prasowe
d41ascx
d41ascx

Zachęcamy, by w tym roku pokusić się o przygotowanie bezmięsnych wersji tradycyjnych dań. Poznajcie nasze sposoby na wielkanocne potrawy z roślinnym twistem.

Roślinny żurek

Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup i prawdziwy symbol Wielkanocy. Nie sposób pominąć go, układając świąteczne menu. Dzięki kilku prostym zmianom można przygotować aromatyczny i pyszny żurek w wersji wegańskiej z dodatkiem roślinnej białej kiełbasy, której smak nada zupie tradycyjnego aromatu. 

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 300 ml zakwasu żytniego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • roślinna biała kiełbasa.

Wykonanie: 

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę.
  2. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodaj warzywa i podsmażaj przez kilka minut. Następnie w dużym garnku zagotuj bulion warzywny i przełóż do niego całą zawartość patelni.
  3. Dodaj przyprawy i gotuj całość ok. 20 minut. Zakwas przełóż do miski i rozmieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do garnka.
  4. Po ok. 10 minutach dodaj chrzan i zamieszaj całość. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj w talerzu z pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ulubionymi dodatkami.

Żurek czy barszcz biały? Dietetyk radzi, którą zupę wybrać

Wielkanocny majonez bez jaj

Domowy majonez robi się zaledwie kilka minut, a jego bezjajeczna wersja idealnie pasuje do pieczywa, sałatek oraz warzyw. Jego podstawą jest…woda po cieciorce, czyli aquafaba. 

Składniki:

  • ½ szklanki aquafaby,
  • 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • dodatkowo: blender i wysokie, wąskie naczynie.

Wykonanie: 

  1. W wysokim naczyniu umieść aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, musztardę i cukier. Powoli zacznij ubijać wszystkie składniki.
  2. Pod koniec stopniowo dolewaj po trochę oleju, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. 
d41ascx

Roślinna zapiekana biała kiełbasa 

Biała kiełbasa to tradycyjny, wielkanocny przysmak. Jej roślinna alternatywa Planty jest tak samo pyszna jak wersja tradycyjna, a jednocześnie lekka i nie zawiera ani grama mięsa. Szczególnie polecamy świąteczną wersję z piekarnika. 

Składniki: 

  • 50 dag białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do naczynia.
  2. Białą kiełbasę Planty układamy na warstwie cebuli i przykrywamy ją kolejną warstwą cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do kiełbasy. Na wierzch dodajemy świeże liście rozmarynu.
  3. Całość pieczemy ok. 10 minut w 150 stopniach. Podajemy na ciepło.
sos tatarski Materiały prasowe
sos tatarski Źródło: Materiały prasowe

Sos tatarski w wersji roślinnej

Sos tatarski to wyjątkowy dodatek do wielu polskich potraw. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i solo. Jego roślinna wersja bazuje na domowym majonezie roślinnym.

Składniki:

  • 1 szklanka wegańskiego majonezu,
  • 2 średnie korniszony,
  • 5 marynowanych pieczarek,
  • ½ małej cebuli,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • szczypiorek (opcjonalnie).

Wykonanie: 

  1. Ogórki, pieczarki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski.
  2. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
  3. Opcjonalnie możemy dodać do sosu odrobinę poszatkowanego szczypiorku. 
d41ascx

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół Wielkanocny napełni się roślinnymi potrawami, które na stałe wpiszą się w wasze świąteczne menu. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj