Wielkanocne potrawy z roślinnym twistem. Zachwycą nie tylko wegan!

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, podczas których na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich potraw. Już niebawem na talerzach królować będą kiełbasy, szynki i jajka. Wielu może się wydawać, że to nie są święta dla osób unikających mięsa czy produktów odzwierzęcych. Jak się jednak okazuje, roślinna Wielkanoc jest w pełni możliwa.

Wegański żurekWegański żurek
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Zachęcamy, by w tym roku pokusić się o przygotowanie bezmięsnych wersji tradycyjnych dań. Poznajcie nasze sposoby na wielkanocne potrawy z roślinnym twistem.

Roślinny żurek

Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup i prawdziwy symbol Wielkanocy. Nie sposób pominąć go, układając świąteczne menu. Dzięki kilku prostym zmianom można przygotować aromatyczny i pyszny żurek w wersji wegańskiej z dodatkiem roślinnej białej kiełbasy, której smak nada zupie tradycyjnego aromatu. 

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 300 ml zakwasu żytniego,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • roślinna biała kiełbasa.

Wykonanie: 

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę.
  2. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodaj warzywa i podsmażaj przez kilka minut. Następnie w dużym garnku zagotuj bulion warzywny i przełóż do niego całą zawartość patelni.
  3. Dodaj przyprawy i gotuj całość ok. 20 minut. Zakwas przełóż do miski i rozmieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do garnka.
  4. Po ok. 10 minutach dodaj chrzan i zamieszaj całość. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj w talerzu z pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ulubionymi dodatkami.

Żurek czy barszcz biały? Dietetyk radzi, którą zupę wybrać

Wielkanocny majonez bez jaj

Domowy majonez robi się zaledwie kilka minut, a jego bezjajeczna wersja idealnie pasuje do pieczywa, sałatek oraz warzyw. Jego podstawą jest…woda po cieciorce, czyli aquafaba. 

Składniki:

  • ½ szklanki aquafaby,
  • 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • dodatkowo: blender i wysokie, wąskie naczynie.

Wykonanie: 

  1. W wysokim naczyniu umieść aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, musztardę i cukier. Powoli zacznij ubijać wszystkie składniki.
  2. Pod koniec stopniowo dolewaj po trochę oleju, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. 

Roślinna zapiekana biała kiełbasa

Biała kiełbasa to tradycyjny, wielkanocny przysmak. Jej roślinna alternatywa Planty jest tak samo pyszna jak wersja tradycyjna, a jednocześnie lekka i nie zawiera ani grama mięsa. Szczególnie polecamy świąteczną wersję z piekarnika. 

Składniki: 

  • 50 dag białej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do naczynia.
  2. Białą kiełbasę Planty układamy na warstwie cebuli i przykrywamy ją kolejną warstwą cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do kiełbasy. Na wierzch dodajemy świeże liście rozmarynu.
  3. Całość pieczemy ok. 10 minut w 150 stopniach. Podajemy na ciepło.
sos tatarski
sos tatarski © Materiały prasowe

Sos tatarski w wersji roślinnej

Sos tatarski to wyjątkowy dodatek do wielu polskich potraw. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i solo. Jego roślinna wersja bazuje na domowym majonezie roślinnym.

Składniki:

  • 1 szklanka wegańskiego majonezu,
  • 2 średnie korniszony,
  • 5 marynowanych pieczarek,
  • ½ małej cebuli,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • szczypiorek (opcjonalnie).

Wykonanie: 

  1. Ogórki, pieczarki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski.
  2. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
  3. Opcjonalnie możemy dodać do sosu odrobinę poszatkowanego szczypiorku. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół Wielkanocny napełni się roślinnymi potrawami, które na stałe wpiszą się w wasze świąteczne menu. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany