Wielkanocne potrawy z roślinnym twistem. Zachwycą nie tylko wegan!
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, podczas których na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich potraw. Już niebawem na talerzach królować będą kiełbasy, szynki i jajka. Wielu może się wydawać, że to nie są święta dla osób unikających mięsa czy produktów odzwierzęcych. Jak się jednak okazuje, roślinna Wielkanoc jest w pełni możliwa.
Zachęcamy, by w tym roku pokusić się o przygotowanie bezmięsnych wersji tradycyjnych dań. Poznajcie nasze sposoby na wielkanocne potrawy z roślinnym twistem.
Roślinny żurek
Żurek to jedna z najpopularniejszych polskich zup i prawdziwy symbol Wielkanocy. Nie sposób pominąć go, układając świąteczne menu. Dzięki kilku prostym zmianom można przygotować aromatyczny i pyszny żurek w wersji wegańskiej z dodatkiem roślinnej białej kiełbasy, której smak nada zupie tradycyjnego aromatu.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego,
- 300 ml zakwasu żytniego,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- roślinna biała kiełbasa.
Wykonanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę.
- Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodaj warzywa i podsmażaj przez kilka minut. Następnie w dużym garnku zagotuj bulion warzywny i przełóż do niego całą zawartość patelni.
- Dodaj przyprawy i gotuj całość ok. 20 minut. Zakwas przełóż do miski i rozmieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do garnka.
- Po ok. 10 minutach dodaj chrzan i zamieszaj całość. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj w talerzu z pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ulubionymi dodatkami.
Żurek czy barszcz biały? Dietetyk radzi, którą zupę wybrać
Wielkanocny majonez bez jaj
Domowy majonez robi się zaledwie kilka minut, a jego bezjajeczna wersja idealnie pasuje do pieczywa, sałatek oraz warzyw. Jego podstawą jest…woda po cieciorce, czyli aquafaba.
Składniki:
- ½ szklanki aquafaby,
- 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki musztardy,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- dodatkowo: blender i wysokie, wąskie naczynie.
Wykonanie:
- W wysokim naczyniu umieść aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, musztardę i cukier. Powoli zacznij ubijać wszystkie składniki.
- Pod koniec stopniowo dolewaj po trochę oleju, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy.
Roślinna zapiekana biała kiełbasa
Biała kiełbasa to tradycyjny, wielkanocny przysmak. Jej roślinna alternatywa Planty jest tak samo pyszna jak wersja tradycyjna, a jednocześnie lekka i nie zawiera ani grama mięsa. Szczególnie polecamy świąteczną wersję z piekarnika.
Składniki:
- 50 dag białej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki prażonej cebuli
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy do naczynia.
- Białą kiełbasę Planty układamy na warstwie cebuli i przykrywamy ją kolejną warstwą cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do kiełbasy. Na wierzch dodajemy świeże liście rozmarynu.
- Całość pieczemy ok. 10 minut w 150 stopniach. Podajemy na ciepło.
Sos tatarski w wersji roślinnej
Sos tatarski to wyjątkowy dodatek do wielu polskich potraw. Świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i solo. Jego roślinna wersja bazuje na domowym majonezie roślinnym.
Składniki:
- 1 szklanka wegańskiego majonezu,
- 2 średnie korniszony,
- 5 marynowanych pieczarek,
- ½ małej cebuli,
- sól, pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki musztardy,
- szczypiorek (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Ogórki, pieczarki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski.
- Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
- Opcjonalnie możemy dodać do sosu odrobinę poszatkowanego szczypiorku.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół Wielkanocny napełni się roślinnymi potrawami, które na stałe wpiszą się w wasze świąteczne menu.