Sekret Wielkanocnego Żurku: Jak Prosto Zrobić Domowy Zakwas?

Przyrządzenie zakwasu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Nie jest konieczne posiadanie specjalnych narzędzi kulinarnych czy składników, których trudno szukać na rynku. Kluczowa jest jedynie odrobina wytrwałości, regularność oraz znajomość kilku podstaw, które umożliwią stworzenie idealnego żurku na wielkanocne rodzinne obiady.

Jak zrobić prosty żurek?Jak zrobić prosty żurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zakwas to nic innego jak kombinacja wody oraz mąki w odpowiednich proporcjach, które inicjują procesy fermentacyjne, spowodowane przez obecność bakterii i drożdży w ziarnach zbóż. Efektem tych procesów są kwasy, przede wszystkim mlekowy i octowy, które odpowiadają za kwaśny aromat i smak zakwasu. Ostateczny smak żurku zależy bezpośrednio od jakości zakwasu, co czyni go niezwykle ważnym elementem przygotowania tej tradycyjnej potrawy. Sprawdź zatem, jak zrobić dobrą podstawę do tego świątecznego dania.

Kontynuacja artykułu znajduje się poniżej materiału wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak zrobić prosty zakwas na żurek?

Aby uzyskać najlepszy zakwas, powinno się używać pojemnika szklanego lub porcelanowego, mimo iż tradycyjne metody czasem wskazują na naczynia kamienne lub gliniane. Do mieszania zakwasu najlepiej posłużyć się łyżką drewnianą, a optymalna temperatura mieszanki to 25–30 stopni Celsjusza w miejscu, które jest wolne od przeciągów. Ważne jest, aby zakwas miał stały dostęp do świeżego powietrza, co oznacza, że powinien być przykryty, lecz nie całkowicie zamknięty.

Do tworzenia zakwasu należy użyć wody przegotowanej, butelkowanej źródlanej lub przefiltrowanej, ogrzanej do temperatury 38 do 40 stopni Celsjusza, lecz nie więcej. Ważne jest również, aby nie dodawać za dużo soli, gdyż może ona zahamować rozwój naturalnych drożdży. Mieszaninę można przechowywać w lodówce przez okres do dwóch tygodni. Aby stwierdzić, czy zakwas jest gotowy, zazwyczaj wystarczy od 5 do 7 dni, lecz jeśli masz wątpliwości, zwróć uwagę na konsystencję gęstej śmietany, kwaśny zapach oraz widoczne na powierzchni bąbelki powietrza.

Jak zrobić zakwas na żurek
Jak zrobić zakwas? © Pixabay

Łatwy przepis na domowy zakwas na żurek

Skladniki:

  • 250 g mąki żytniej typ 720 (lub 2000),
  • 1 l letniej przegotowanej wody,
  • szczypta soli, 4 ziarenka pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć, po czym umieść je w dużym słoju.
  2. Dodaj do nich pieprz, sól, letnią wodę i mąkę.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą, czystą i najlepiej wcześniej sparzoną łyżką.
  4. Następnie delikatnie przykryj słoik zakrętką, ale nie dokręcaj jej zbyt mocno. Pozostaw słoik na kilka dni, pamiętając o codziennym mieszaniu zakwasu drewnianą łyżką.
  5. Po 3-4 dniach zakwas zacznie wydzielać przyjemny zapach, a po 7-8 dniach będzie gotowy do użycia.
Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź