Sekret Wielkanocnego Żurku: Jak Prosto Zrobić Domowy Zakwas?
Przyrządzenie zakwasu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Nie jest konieczne posiadanie specjalnych narzędzi kulinarnych czy składników, których trudno szukać na rynku. Kluczowa jest jedynie odrobina wytrwałości, regularność oraz znajomość kilku podstaw, które umożliwią stworzenie idealnego żurku na wielkanocne rodzinne obiady.
Zakwas to nic innego jak kombinacja wody oraz mąki w odpowiednich proporcjach, które inicjują procesy fermentacyjne, spowodowane przez obecność bakterii i drożdży w ziarnach zbóż. Efektem tych procesów są kwasy, przede wszystkim mlekowy i octowy, które odpowiadają za kwaśny aromat i smak zakwasu. Ostateczny smak żurku zależy bezpośrednio od jakości zakwasu, co czyni go niezwykle ważnym elementem przygotowania tej tradycyjnej potrawy. Sprawdź zatem, jak zrobić dobrą podstawę do tego świątecznego dania.
Kontynuacja artykułu znajduje się poniżej materiału wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Jak zrobić prosty zakwas na żurek?
Aby uzyskać najlepszy zakwas, powinno się używać pojemnika szklanego lub porcelanowego, mimo iż tradycyjne metody czasem wskazują na naczynia kamienne lub gliniane. Do mieszania zakwasu najlepiej posłużyć się łyżką drewnianą, a optymalna temperatura mieszanki to 25–30 stopni Celsjusza w miejscu, które jest wolne od przeciągów. Ważne jest, aby zakwas miał stały dostęp do świeżego powietrza, co oznacza, że powinien być przykryty, lecz nie całkowicie zamknięty.
Do tworzenia zakwasu należy użyć wody przegotowanej, butelkowanej źródlanej lub przefiltrowanej, ogrzanej do temperatury 38 do 40 stopni Celsjusza, lecz nie więcej. Ważne jest również, aby nie dodawać za dużo soli, gdyż może ona zahamować rozwój naturalnych drożdży. Mieszaninę można przechowywać w lodówce przez okres do dwóch tygodni. Aby stwierdzić, czy zakwas jest gotowy, zazwyczaj wystarczy od 5 do 7 dni, lecz jeśli masz wątpliwości, zwróć uwagę na konsystencję gęstej śmietany, kwaśny zapach oraz widoczne na powierzchni bąbelki powietrza.
Łatwy przepis na domowy zakwas na żurek
Skladniki:
- 250 g mąki żytniej typ 720 (lub 2000),
- 1 l letniej przegotowanej wody,
- szczypta soli, 4 ziarenka pieprzu,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz i rozgnieć, po czym umieść je w dużym słoju.
- Dodaj do nich pieprz, sól, letnią wodę i mąkę.
- Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą, czystą i najlepiej wcześniej sparzoną łyżką.
- Następnie delikatnie przykryj słoik zakrętką, ale nie dokręcaj jej zbyt mocno. Pozostaw słoik na kilka dni, pamiętając o codziennym mieszaniu zakwasu drewnianą łyżką.
- Po 3-4 dniach zakwas zacznie wydzielać przyjemny zapach, a po 7-8 dniach będzie gotowy do użycia.