Japonka spróbowała polskiego żurku. Reakcja nie pozostawia złudzeń
Aiko jest znana na YouTube dzięki materiałom o Japonii, które tworzy razem ze swoim mężem Emilem. Polsko-japońska para na stałe mieszka w Tokio. Jednak tym razem wybrali się na wycieczkę do Polski, a dokładnie do Zamościa, gdzie Aiko miała okazję spróbować naszej tradycyjnej kuchni.
Aiko i Emil postanowili spróbować kilku zup, które są specjalnością zamojskiej restauracji. Wybrali najbardziej nietypowe dla Japonii smaki, czyli chłodnik z ogórkiem, żurek staropolski i flaczki po zamojsku. Gęsty chłodnik wzbudził największe emocje. Gęsta zupa na zimno okazała się smaczna, ale nie zdobyła serca Aiko. Co innego żurek staropolski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Jak Japonkę oceniła polski żurek?
Żurek w zamojskiej restauracji przygotowano na podstawie tradycyjnej receptury – jest gęsty, więc prawdopodobnie użyto sporo zakwasu żytniego. W środku znajduje się biała kiełbasa i jajka. Niezwykłym dodatkiem jest wędzony ser biały, który stanowi ciekawy lokalny akcent. Widać, że uśmiech na twarzy Aiko nie jest wymuszony.
„To pyszne, po prostu przepyszne. Zurek to zawsze jest u mnie zupa numer jeden!" – mówi Japonka w materialne na Youtubie.
Aiko spróbowała także flaków
Po degustacji żurku przyszła kolej na flaki, które nawet wśród Polaków wywołują kontrowersje. Jednak Aiko również była zachwycona ich smakiem. Stwierdziła, że mają bardzo przyjemną konsystencję.