Japonka spróbowała polskiego żurku. Reakcja nie pozostawia złudzeń

Aiko jest znana na YouTube dzięki materiałom o Japonii, które tworzy razem ze swoim mężem Emilem. Polsko-japońska para na stałe mieszka w Tokio. Jednak tym razem wybrali się na wycieczkę do Polski, a dokładnie do Zamościa, gdzie Aiko miała okazję spróbować naszej tradycyjnej kuchni.

Aiko testuje żurek w ZamościuAiko testuje żurek w Zamościu
Źródło zdjęć: © YouTube
Anna Galuhn

Aiko i Emil postanowili spróbować kilku zup, które są specjalnością zamojskiej restauracji. Wybrali najbardziej nietypowe dla Japonii smaki, czyli chłodnik z ogórkiem, żurek staropolski i flaczki po zamojsku. Gęsty chłodnik wzbudził największe emocje. Gęsta zupa na zimno okazała się smaczna, ale nie zdobyła serca Aiko. Co innego żurek staropolski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak Japonkę oceniła polski żurek?

Żurek w zamojskiej restauracji przygotowano na podstawie tradycyjnej receptury – jest gęsty, więc prawdopodobnie użyto sporo zakwasu żytniego. W środku znajduje się biała kiełbasa i jajka. Niezwykłym dodatkiem jest wędzony ser biały, który stanowi ciekawy lokalny akcent. Widać, że uśmiech na twarzy Aiko nie jest wymuszony.

„To pyszne, po prostu przepyszne. Zurek to zawsze jest u mnie zupa numer jeden!" – mówi Japonka w materialne na Youtubie.

Aiko spróbowała także flaków

Po degustacji żurku przyszła kolej na flaki, które nawet wśród Polaków wywołują kontrowersje. Jednak Aiko również była zachwycona ich smakiem. Stwierdziła, że mają bardzo przyjemną konsystencję.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja