Japonka spróbowała polskiego żurku. Reakcja nie pozostawia złudzeń

Aiko jest znana na YouTube dzięki materiałom o Japonii, które tworzy razem ze swoim mężem Emilem. Polsko-japońska para na stałe mieszka w Tokio. Jednak tym razem wybrali się na wycieczkę do Polski, a dokładnie do Zamościa, gdzie Aiko miała okazję spróbować naszej tradycyjnej kuchni.

Aiko testuje żurek w ZamościuAiko testuje żurek w Zamościu
Źródło zdjęć: © YouTube
Anna Galuhn

Aiko i Emil postanowili spróbować kilku zup, które są specjalnością zamojskiej restauracji. Wybrali najbardziej nietypowe dla Japonii smaki, czyli chłodnik z ogórkiem, żurek staropolski i flaczki po zamojsku. Gęsty chłodnik wzbudził największe emocje. Gęsta zupa na zimno okazała się smaczna, ale nie zdobyła serca Aiko. Co innego żurek staropolski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jak Japonkę oceniła polski żurek?

Żurek w zamojskiej restauracji przygotowano na podstawie tradycyjnej receptury – jest gęsty, więc prawdopodobnie użyto sporo zakwasu żytniego. W środku znajduje się biała kiełbasa i jajka. Niezwykłym dodatkiem jest wędzony ser biały, który stanowi ciekawy lokalny akcent. Widać, że uśmiech na twarzy Aiko nie jest wymuszony.

„To pyszne, po prostu przepyszne. Zurek to zawsze jest u mnie zupa numer jeden!" – mówi Japonka w materialne na Youtubie.

Aiko spróbowała także flaków

Po degustacji żurku przyszła kolej na flaki, które nawet wśród Polaków wywołują kontrowersje. Jednak Aiko również była zachwycona ich smakiem. Stwierdziła, że mają bardzo przyjemną konsystencję.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia