Zupa z kurczakiem i kukurydzą. Świetnie rozgrzewa i dodaje sił
Zupa kukurydziana z kurczakiem jest bardzo rozgrzewająca i syci na długo. Dlatego jedna miseczka tej pysznej zupy z pewnością może zastąpić nam cały obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 450 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na paseczki
 - 1,2 litra bulionu drobiowego
 - 150 ml gęstej śmietany
 - 100 g cienkich nitek makaronu
 - 1 łyżka mąki kukurydzianej
 - 3 łyżki mleka
 - 175 g kukurydzy
 - sól, pieprz
 
Przepis
- Do garnka włóż kurczaka, zalej rosołem, dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia na małym ogniu i zmniejsz płomień. Gotuj 20 minut na małym ogniu, posól i popieprz do smaku.
 - Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
 - W miseczce rozprowadź mlekiem mąkę kukurydzianą na papkę, dodaj do zupy i mieszaj, aż zgęstnieje.
 - Dodaj kukurydzę oraz makaron i dobrze zagrzej. Przelej do wazy lub na podgrzane talerze i natychmiast podawaj.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl