Zupa z kurczaka i szpinaku
Prosty przepis na zupę inspirowaną kuchnia azjatycką. Jest lekka, ale ma wyrazisty smak. Z powodzeniem może konkurować z naszym rosołem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 l bulionu drobiowo-wołowego (lub wołowego)
- 250 g liści szpinaku
- 200 g makaronu chińskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3/4 łyżeczki cukru
Przepis
- Makaron przygotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- Kurczaka pokrój w cieniutkie paski o długości 5 centymetrów. Ułóż je w misce i zalej olejem i sherry, dodaj pół łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i marynuj przez 20 minut.
- Szpinak dokładnie umyj, odetnij ogonki, a listki wrzuć na dwie minuty do wrzątku. Przełóż szpinak do naczynia z zimną wodą i odcedź.
- Bulion zagotuj, a następnie dodaj sos sojowy i resztą cukru. Dorzuć mięso i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj szpinak i doprowadź do wrzenia. W miseczkach ułóż makaron i zalej go zupą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl