Trwa ładowanie...

Zupa Tom Kha Gai - tajski wymiar smaku

Zupa tom kha gai to tajski przysmak, który swoich zwolenników znalazł na całym świecie. Jest aromatyczna i ma niepowtarzalny, wyrazisty smak dzięki takim składnikom jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy korzeń galangalu. Wspaniale rozgrzewa organizm, przez co polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Dowiedz się jak w prosty sposób zrobić zupę tom kha gai, tak aby smakiem dorównywała najlepszym tajskim restauracjom.

Zupa Tom Kha Gai - tajski wymiar smakuŹródło: 123RF
d35iy16
d35iy16

Czym jest zupa tom kha gai?

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa, z kurczakiem, mleczkiem kokosowym oraz całym mnóstwem warzyw i przypraw, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaku. Zupę tę możemy wykonać z gotowej pasty lub zrobić ją od początku ze wszystkich składników. W obydwu przypadkach wykonanie jej powinno być proste i nie przysporzyć nam większych problemów.

Zupa tom kha gai dzięki zawartości wielu wartościowych składników takich jak witamina C, B oraz K, jest polecana w profilaktyce przeziębień; działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, Jest zalecana osobom z nietolerancją laktozy. Jest również dobrym posiłkiem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zupa tom kha gai zawiera około 1800 kcal.

Gotowe pasty do wykonania zupy tajskiej możemy dostać w supermarketach, warto jednak zwracać uwagę na ich jakość i skład, ponieważ niektóre z nich mogą być bardzo słone i finalnie zepsuć smak zupy. Można zdecydować się na mrożoną mieszankę gotowych warzyw. Po rozmrożeniu w całym domu unosi się ich orientalny aromat.

W przypadku gotowych past najlepiej jest zakupić je w specjalnych sklepach azjatyckich, których z roku na rok w Polsce przybywa. Przewagą zakupienia ich w sklepach z orientalną żywnością jest zupełny brak sztucznych składników oraz szkodliwego oleju palmowego.

123RF
Źródło: 123RF

Zupa tom kha gai - przepis

Do przygotowania zupy tajskiej potrzebujemy:

  • 4 plastry korzenia galangal;
  • 3 papryczki chilli;
  • 2 trawy cytrynowe (można skorzystać ze zmielonej trawy; w takim przypadku dodajemy 3 łyżeczki);
d35iy16

Składniki te można zastąpić wspomnianą wyżej gotową pastą (najlepiej dodać jej 2 saszetki).

Oprócz tego potrzebne będą:

  • 1,5 l wody;
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru białego;
  • 7 liści kaffiru;
  • 0,5 pokrojonej w plasterki limonki lub 2 łyżki jej soku;
  • 5 gałązek kolendry;
  • 1 lub 2 łyżki sosu rybnego (jeśli chcemy, aby danie było wegańskie lub wegetariańskie, można zastąpić sosem sojowym);
  • 1 pomidor pokrojony w plastry lub łódki;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 mrożona mieszanka azjatycka z grzybami Mun;
  • 5 grzybów słomianych;
  • 200 gram piersi z kurczaka (lub zamiennie tofu/krewetki);
  • opcjonalnie garść makaronu ryżowego.

Przygotowanie:

d35iy16

1. Do gotującej się wody dodajemy pastę tom kha. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie zupy bez pasty, powoli gotuj wodę z liśćmi kaffiru, papryczkami chilli i pokrojonymi korzeniami galangalu, a także zgniecioną trawę cytrynową.

2. Po zagotowaniu dodajemy cukier, sos rybny (lub sojowy), kurczaka (krewetki/tofu), mleczko kokosowe, grzyby i gotujemy wszystko razem około 3 minuty (jeśli z mięsem, dłużej - około 15-20 minut).

3. Do zupy wrzucamy mieszankę chińską. Próbujemy, czy zupa ma odpowiedni smak, jeśli nie doprawiamy według uznania.

d35iy16

4. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy limonkę.

5. Zupę tom kha dekorujemy kolendrą. Można podawać ją z makaronem, jednak najlepiej ugotować go osobno i dodawać bezpośrednio na talerzu.

Aby zupa miała idealnie gładką konsystencję, nie powinniśmy doprowadzać jej do wrzenia, powinna gotować się na wolnym ogniu. Aby złagodzić ostrość zupy, można podawać ją z ryżem, w taki właśnie sposób podają ją Tajowie.

d35iy16

Smacznego!

d35iy16
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
Więcej tematów