WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Zupa Tom Kha Gai - tajski wymiar smaku

Zupa tom kha gai to tajski przysmak, który swoich zwolenników znalazł na całym świecie. Jest aromatyczna i ma niepowtarzalny, wyrazisty smak dzięki takim składnikom jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy korzeń galangalu. Wspaniale rozgrzewa organizm, przez co polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Dowiedz się jak w prosty sposób zrobić zupę tom kha gai, tak aby smakiem dorównywała najlepszym tajskim restauracjom.

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym jest zupa tom kha gai?

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa, z kurczakiem, mleczkiem kokosowym oraz całym mnóstwem warzyw i przypraw, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaku. Zupę tę możemy wykonać z gotowej pasty lub zrobić ją od początku ze wszystkich składników. W obydwu przypadkach wykonanie jej powinno być proste i nie przysporzyć nam większych problemów.

Zupa tom kha gai dzięki zawartości wielu wartościowych składników takich jak witamina C, B oraz K, jest polecana w profilaktyce przeziębień; działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, Jest zalecana osobom z nietolerancją laktozy. Jest również dobrym posiłkiem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zupa tom kha gai zawiera około 1800 kcal.

Gotowe pasty do wykonania zupy tajskiej możemy dostać w supermarketach, warto jednak zwracać uwagę na ich jakość i skład, ponieważ niektóre z nich mogą być bardzo słone i finalnie zepsuć smak zupy. Można zdecydować się na mrożoną mieszankę gotowych warzyw. Po rozmrożeniu w całym domu unosi się ich orientalny aromat.

W przypadku gotowych past najlepiej jest zakupić je w specjalnych sklepach azjatyckich, których z roku na rok w Polsce przybywa. Przewagą zakupienia ich w sklepach z orientalną żywnością jest zupełny brak sztucznych składników oraz szkodliwego oleju palmowego.

Obraz
© 123RF

Zupa tom kha gai - przepis

Do przygotowania zupy tajskiej potrzebujemy:

  • 4 plastry korzenia galangal;
  • 3 papryczki chilli;
  • 2 trawy cytrynowe (można skorzystać ze zmielonej trawy; w takim przypadku dodajemy 3 łyżeczki);

Składniki te można zastąpić wspomnianą wyżej gotową pastą (najlepiej dodać jej 2 saszetki).

Oprócz tego potrzebne będą:

  • 1,5 l wody;
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru białego;
  • 7 liści kaffiru;
  • 0,5 pokrojonej w plasterki limonki lub 2 łyżki jej soku;
  • 5 gałązek kolendry;
  • 1 lub 2 łyżki sosu rybnego (jeśli chcemy, aby danie było wegańskie lub wegetariańskie, można zastąpić sosem sojowym);
  • 1 pomidor pokrojony w plastry lub łódki;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 mrożona mieszanka azjatycka z grzybami Mun;
  • 5 grzybów słomianych;
  • 200 gram piersi z kurczaka (lub zamiennie tofu/krewetki);
  • opcjonalnie garść makaronu ryżowego.

Przygotowanie:

1. Do gotującej się wody dodajemy pastę tom kha. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie zupy bez pasty, powoli gotuj wodę z liśćmi kaffiru, papryczkami chilli i pokrojonymi korzeniami galangalu, a także zgniecioną trawę cytrynową.

2. Po zagotowaniu dodajemy cukier, sos rybny (lub sojowy), kurczaka (krewetki/tofu), mleczko kokosowe, grzyby i gotujemy wszystko razem około 3 minuty (jeśli z mięsem, dłużej - około 15-20 minut).

3. Do zupy wrzucamy mieszankę chińską. Próbujemy, czy zupa ma odpowiedni smak, jeśli nie doprawiamy według uznania.

4. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy limonkę.

5. Zupę tom kha dekorujemy kolendrą. Można podawać ją z makaronem, jednak najlepiej ugotować go osobno i dodawać bezpośrednio na talerzu.

Aby zupa miała idealnie gładką konsystencję, nie powinniśmy doprowadzać jej do wrzenia, powinna gotować się na wolnym ogniu. Aby złagodzić ostrość zupy, można podawać ją z ryżem, w taki właśnie sposób podają ją Tajowie.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości