Trwa ładowanie...
d15wv3h

Zupa Tom Kha Gai - tajski wymiar smaku

Zupa tom kha gai to tajski przysmak, który swoich zwolenników znalazł na całym świecie. Jest aromatyczna i ma niepowtarzalny, wyrazisty smak dzięki takim składnikom jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy korzeń galangalu. Wspaniale rozgrzewa organizm, przez co polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Dowiedz się jak w prosty sposób zrobić zupę tom kha gai, tak aby smakiem dorównywała najlepszym tajskim restauracjom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa
Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa (123RF)
d15wv3h

Czym jest zupa tom kha gai?

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa, z kurczakiem, mleczkiem kokosowym oraz całym mnóstwem warzyw i przypraw, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaku. Zupę tę możemy wykonać z gotowej pasty lub zrobić ją od początku ze wszystkich składników. W obydwu przypadkach wykonanie jej powinno być proste i nie przysporzyć nam większych problemów.

Zupa tom kha gai dzięki zawartości wielu wartościowych składników takich jak witamina C, B oraz K, jest polecana w profilaktyce przeziębień; działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, Jest zalecana osobom z nietolerancją laktozy. Jest również dobrym posiłkiem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zupa tom kha gai zawiera około 1800 kcal.

d15wv3h

Gotowe pasty do wykonania zupy tajskiej możemy dostać w supermarketach, warto jednak zwracać uwagę na ich jakość i skład, ponieważ niektóre z nich mogą być bardzo słone i finalnie zepsuć smak zupy. Można zdecydować się na mrożoną mieszankę gotowych warzyw. Po rozmrożeniu w całym domu unosi się ich orientalny aromat.

W przypadku gotowych past najlepiej jest zakupić je w specjalnych sklepach azjatyckich, których z roku na rok w Polsce przybywa. Przewagą zakupienia ich w sklepach z orientalną żywnością jest zupełny brak sztucznych składników oraz szkodliwego oleju palmowego.

  123RF

Zupa tom kha gai - przepis

Do przygotowania zupy tajskiej potrzebujemy:

  • 4 plastry korzenia galangal;
  • 3 papryczki chilli;
  • 2 trawy cytrynowe (można skorzystać ze zmielonej trawy; w takim przypadku dodajemy 3 łyżeczki);

Składniki te można zastąpić wspomnianą wyżej gotową pastą (najlepiej dodać jej 2 saszetki).

d15wv3h

Oprócz tego potrzebne będą:

  • 1,5 l wody;
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru białego;
  • 7 liści kaffiru;
  • 0,5 pokrojonej w plasterki limonki lub 2 łyżki jej soku;
  • 5 gałązek kolendry;
  • 1 lub 2 łyżki sosu rybnego (jeśli chcemy, aby danie było wegańskie lub wegetariańskie, można zastąpić sosem sojowym);
  • 1 pomidor pokrojony w plastry lub łódki;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 mrożona mieszanka azjatycka z grzybami Mun;
  • 5 grzybów słomianych;
  • 200 gram piersi z kurczaka (lub zamiennie tofu/krewetki);
  • opcjonalnie garść makaronu ryżowego.

Przygotowanie:

1. Do gotującej się wody dodajemy pastę tom kha. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie zupy bez pasty, powoli gotuj wodę z liśćmi kaffiru, papryczkami chilli i pokrojonymi korzeniami galangalu, a także zgniecioną trawę cytrynową.

d15wv3h

2. Po zagotowaniu dodajemy cukier, sos rybny (lub sojowy), kurczaka (krewetki/tofu), mleczko kokosowe, grzyby i gotujemy wszystko razem około 3 minuty (jeśli z mięsem, dłużej - około 15-20 minut).

3. Do zupy wrzucamy mieszankę chińską. Próbujemy, czy zupa ma odpowiedni smak, jeśli nie doprawiamy według uznania.

4. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy limonkę.

5. Zupę tom kha dekorujemy kolendrą. Można podawać ją z makaronem, jednak najlepiej ugotować go osobno i dodawać bezpośrednio na talerzu.

d15wv3h

Aby zupa miała idealnie gładką konsystencję, nie powinniśmy doprowadzać jej do wrzenia, powinna gotować się na wolnym ogniu. Aby złagodzić ostrość zupy, można podawać ją z ryżem, w taki właśnie sposób podają ją Tajowie.

Smacznego!

d15wv3h

Podziel się opinią

Share

d15wv3h

d15wv3h