Zupa Tom Kha Gai - tajski wymiar smaku

Zupa tom kha gai to tajski przysmak, który swoich zwolenników znalazł na całym świecie. Jest aromatyczna i ma niepowtarzalny, wyrazisty smak dzięki takim składnikom jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy korzeń galangalu. Wspaniale rozgrzewa organizm, przez co polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Dowiedz się jak w prosty sposób zrobić zupę tom kha gai, tak aby smakiem dorównywała najlepszym tajskim restauracjom.

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym jest zupa tom kha gai?

Zupa tom kha gai to tradycyjna tajska potrawa, z kurczakiem, mleczkiem kokosowym oraz całym mnóstwem warzyw i przypraw, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smaku. Zupę tę możemy wykonać z gotowej pasty lub zrobić ją od początku ze wszystkich składników. W obydwu przypadkach wykonanie jej powinno być proste i nie przysporzyć nam większych problemów.

Zupa tom kha gai dzięki zawartości wielu wartościowych składników takich jak witamina C, B oraz K, jest polecana w profilaktyce przeziębień; działa przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, Jest zalecana osobom z nietolerancją laktozy. Jest również dobrym posiłkiem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zupa tom kha gai zawiera około 1800 kcal.

Gotowe pasty do wykonania zupy tajskiej możemy dostać w supermarketach, warto jednak zwracać uwagę na ich jakość i skład, ponieważ niektóre z nich mogą być bardzo słone i finalnie zepsuć smak zupy. Można zdecydować się na mrożoną mieszankę gotowych warzyw. Po rozmrożeniu w całym domu unosi się ich orientalny aromat.

W przypadku gotowych past najlepiej jest zakupić je w specjalnych sklepach azjatyckich, których z roku na rok w Polsce przybywa. Przewagą zakupienia ich w sklepach z orientalną żywnością jest zupełny brak sztucznych składników oraz szkodliwego oleju palmowego.

Obraz
© 123RF

Zupa tom kha gai - przepis

Do przygotowania zupy tajskiej potrzebujemy:

  • 4 plastry korzenia galangal;
  • 3 papryczki chilli;
  • 2 trawy cytrynowe (można skorzystać ze zmielonej trawy; w takim przypadku dodajemy 3 łyżeczki);

Składniki te można zastąpić wspomnianą wyżej gotową pastą (najlepiej dodać jej 2 saszetki).

Oprócz tego potrzebne będą:

  • 1,5 l wody;
  • 1 lub 2 łyżeczki cukru białego;
  • 7 liści kaffiru;
  • 0,5 pokrojonej w plasterki limonki lub 2 łyżki jej soku;
  • 5 gałązek kolendry;
  • 1 lub 2 łyżki sosu rybnego (jeśli chcemy, aby danie było wegańskie lub wegetariańskie, można zastąpić sosem sojowym);
  • 1 pomidor pokrojony w plastry lub łódki;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 1 mrożona mieszanka azjatycka z grzybami Mun;
  • 5 grzybów słomianych;
  • 200 gram piersi z kurczaka (lub zamiennie tofu/krewetki);
  • opcjonalnie garść makaronu ryżowego.

Przygotowanie:

1. Do gotującej się wody dodajemy pastę tom kha. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie zupy bez pasty, powoli gotuj wodę z liśćmi kaffiru, papryczkami chilli i pokrojonymi korzeniami galangalu, a także zgniecioną trawę cytrynową.

2. Po zagotowaniu dodajemy cukier, sos rybny (lub sojowy), kurczaka (krewetki/tofu), mleczko kokosowe, grzyby i gotujemy wszystko razem około 3 minuty (jeśli z mięsem, dłużej - około 15-20 minut).

3. Do zupy wrzucamy mieszankę chińską. Próbujemy, czy zupa ma odpowiedni smak, jeśli nie doprawiamy według uznania.

4. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy limonkę.

5. Zupę tom kha dekorujemy kolendrą. Można podawać ją z makaronem, jednak najlepiej ugotować go osobno i dodawać bezpośrednio na talerzu.

Aby zupa miała idealnie gładką konsystencję, nie powinniśmy doprowadzać jej do wrzenia, powinna gotować się na wolnym ogniu. Aby złagodzić ostrość zupy, można podawać ją z ryżem, w taki właśnie sposób podają ją Tajowie.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna