Zupa serowa z klopsikami
Aksamitna i sycąca zupa serowa. Świetnie smakuje z mięsnymi klopsikami i grzankami z chleba. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, co jest dużą zaletą, kiedy mamy ograniczoną ilość czasu, a rodzina czeka głodna. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 1,5 l wody
- 2-3 marchewki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 pietruszka
- mały seler
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 6 serków topionych po 100 g
- liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
- grzanki chlebowe
- natka pietruszki, posiekana
- sól, pieprz
- 2-3 kromki chleba
- Obrać warzywa, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować.
- Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę.
- Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki, układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki, bulion przecedzić przez sitko. Warzywa zmiksować na gładki krem.
- Do osobnej miseczki włożyć serki, dodać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać, aż serki się rozpuszczą.
- Do garnka przełożyć krem z warzyw, wlać masę serową i dolać tyle bulionu aby zupa była dość gęsta. Można to zrobić według własnego uznania, jeżeli wolimy rzadszą zupę, dolać więcej bulionu.
- Włożyć pulpeciki, podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem.
- 2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i cały czas mieszać, aż się zrumienią. Zupę wlać do małych miseczek, posypać grzankami i zieleniną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze