Zupa serowa z klopsikami
Aksamitna i sycąca zupa serowa. Świetnie smakuje z mięsnymi klopsikami i grzankami z chleba. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, co jest dużą zaletą, kiedy mamy ograniczoną ilość czasu, a rodzina czeka głodna. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obrać warzywa, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować.
- Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę.
- Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki, układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki, bulion przecedzić przez sitko. Warzywa zmiksować na gładki krem.
- Do osobnej miseczki włożyć serki, dodać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać, aż serki się rozpuszczą.
- Do garnka przełożyć krem z warzyw, wlać masę serową i dolać tyle bulionu aby zupa była dość gęsta. Można to zrobić według własnego uznania, jeżeli wolimy rzadszą zupę, dolać więcej bulionu.
- Włożyć pulpeciki, podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem.
- 2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i cały czas mieszać, aż się zrumienią. Zupę wlać do małych miseczek, posypać grzankami i zieleniną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl