Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię

Choć karp najbardziej kojarzy się z Wigilią, warto po tę rybę sięgać częściej. Doskonale smakuje zarówno z patelni, jak i z piekarnika. Z karpia możemy przyrządzić również doskonałą zupę.

Zupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na WigilięZupa rybna z karpia. Sprawdzony przepis nie tylko na Wigilię
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 karp o wadze ok. 1,2-1,5 kgpęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • natka pietruszki lub koperek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • opcjonalnie 2-3 ziemniaki

Przepis

  • Karpia oczyść, usuń wnętrzności i wyfiletuj (zostaw skórę).
  • Kręgosłup, głowę pozbawioną oczu i skrzeli, płetwy zalej litrem zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj wywar i odcedź
  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki. Dodaj do czystego wywaru z karpia i ugotuj al dente. Możesz dodać również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Do bulionu dodaj kawałki ryby, dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę wymieszaj. Zasmażkę dodaj do zupy. Zupę zakwaś octem lub sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości