Trwa ładowanie...
dk65ai2
15-11-2020 13:40

Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!

Przepis

Zupa pieczarkowa to klasyka gatunku – w polskich domach jada się ją z makaronem lub pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a niekiedy w postaci zupy kremu z grzankami z chleba. Jednak niezależnie od dodatków, prym w niej wiodą pieczarki – jędrne, soczyste i koniecznie rumiane. W tej wersji dominuje smak duszonych na maśle warzyw i grzybów. Czy może być coś pyszniejszego od takiego połączenia?

dk65ai2
4.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 0,5 kg pieczarek (może być pół na pół z grzybami portobello)
  • ok. 4 łyżki masła
  • 1 mały ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • przyprawy: 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki majeranku suszonego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 150-200 ml śmietany 12 proc.
  • Garść ulubionego makaronu – najlepiej drobnego lub ozdobnego (kokardki, muszelki)
Przepis
  • W szerokim rondlu o grubym dnie roztapiamy masło z odrobiną oliwy.
  • W międzyczasie przygotowujemy jarzyny: marchew i korzeń pietruszki szorujemy i siekamy na cienkie plastry, podobnie por – kroimy zarówno białą, jak i jasnozieloną część warzywa. Ziemniaka obieramy i kroimy drobno.
  • Warzywa wrzucamy do rondla i zostawiamy na średnim ogniu, by się zrumieniły. W tym czasie czyścimy i kroimy w plasterki (lub półplasterki) grzyby. Gdy warzywa zrobią się złote, wrzucamy pieczarki oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
  • Smażymy przez około 10 minut aż wszystkie składniki zmiękną, nabiorą koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas zalewamy je wodą lub bulionem warzywnym i zostawiamy do zagotowania.
  • Gotować przez około 15 minut. Po tym czasie można dodać suchy makaron. Zamieszać i kontynuować gotowanie przez kolejne minuty tak, by makaron stał się al dente.
  • Śmietanę rozprowadzić w miseczce z gorącą zupą i porządnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą i zamieszać. Wyłączyć zanim się zagotuje. Na tym etapie zupę można doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, solą oraz posiekaną natką pietruszki.
  • *

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj