Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!

Zupa pieczarkowa to klasyka gatunku – w polskich domach jada się ją z makaronem lub pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a niekiedy w postaci zupy kremu z grzankami z chleba. Jednak niezależnie od dodatków, prym w niej wiodą pieczarki – jędrne, soczyste i koniecznie rumiane. W tej wersji dominuje smak duszonych na maśle warzyw i grzybów. Czy może być coś pyszniejszego od takiego połączenia?

Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!
Karolina Rozmus

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek (może być pół na pół z grzybami portobello)
  • ok. 4 łyżki masła
  • 1 mały ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • przyprawy: 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki majeranku suszonego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 150-200 ml śmietany 12 proc.
  • Garść ulubionego makaronu – najlepiej drobnego lub ozdobnego (kokardki, muszelki)

Przepis

  • W szerokim rondlu o grubym dnie roztapiamy masło z odrobiną oliwy.
  • W międzyczasie przygotowujemy jarzyny: marchew i korzeń pietruszki szorujemy i siekamy na cienkie plastry, podobnie por – kroimy zarówno białą, jak i jasnozieloną część warzywa. Ziemniaka obieramy i kroimy drobno.
  • Warzywa wrzucamy do rondla i zostawiamy na średnim ogniu, by się zrumieniły. W tym czasie czyścimy i kroimy w plasterki (lub półplasterki) grzyby. Gdy warzywa zrobią się złote, wrzucamy pieczarki oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
  • Smażymy przez około 10 minut aż wszystkie składniki zmiękną, nabiorą koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas zalewamy je wodą lub bulionem warzywnym i zostawiamy do zagotowania.
  • Gotować przez około 15 minut. Po tym czasie można dodać suchy makaron. Zamieszać i kontynuować gotowanie przez kolejne minuty tak, by makaron stał się al dente.
  • Śmietanę rozprowadzić w miseczce z gorącą zupą i porządnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą i zamieszać. Wyłączyć zanim się zagotuje. Na tym etapie zupę można doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, solą oraz posiekaną natką pietruszki.
  • *
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯