Zupa pieczarkowa z makaronem. Takiej jeszcze nie jadłeś!
Zupa pieczarkowa to klasyka gatunku – w polskich domach jada się ją z makaronem lub pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a niekiedy w postaci zupy kremu z grzankami z chleba. Jednak niezależnie od dodatków, prym w niej wiodą pieczarki – jędrne, soczyste i koniecznie rumiane. W tej wersji dominuje smak duszonych na maśle warzyw i grzybów. Czy może być coś pyszniejszego od takiego połączenia?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 0,5 kg pieczarek (może być pół na pół z grzybami portobello)
- ok. 4 łyżki masła
- 1 mały ziemniak
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- przyprawy: 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki majeranku suszonego
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 150-200 ml śmietany 12 proc.
- Garść ulubionego makaronu – najlepiej drobnego lub ozdobnego (kokardki, muszelki)
- W szerokim rondlu o grubym dnie roztapiamy masło z odrobiną oliwy.
- W międzyczasie przygotowujemy jarzyny: marchew i korzeń pietruszki szorujemy i siekamy na cienkie plastry, podobnie por – kroimy zarówno białą, jak i jasnozieloną część warzywa. Ziemniaka obieramy i kroimy drobno.
- Warzywa wrzucamy do rondla i zostawiamy na średnim ogniu, by się zrumieniły. W tym czasie czyścimy i kroimy w plasterki (lub półplasterki) grzyby. Gdy warzywa zrobią się złote, wrzucamy pieczarki oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
- Smażymy przez około 10 minut aż wszystkie składniki zmiękną, nabiorą koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas zalewamy je wodą lub bulionem warzywnym i zostawiamy do zagotowania.
- Gotować przez około 15 minut. Po tym czasie można dodać suchy makaron. Zamieszać i kontynuować gotowanie przez kolejne minuty tak, by makaron stał się al dente.
- Śmietanę rozprowadzić w miseczce z gorącą zupą i porządnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą i zamieszać. Wyłączyć zanim się zagotuje. Na tym etapie zupę można doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, solą oraz posiekaną natką pietruszki. *
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze