Zupa ogórkowa z łososiem
Ogórkowa to jedna z ulubionych polskich zup. Jej smak możemy podkręcić, dodając pod koniec gotowania kawałki wędzonego łososia. Zapewniamy, że w tej wersji smakuje wyśmienicie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 litry bulionu
- 5 ziemniaków
- 6 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- cebula
- 15 dag wędzonego łososia
Dodatki:
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przepis
- Ziemniaki i cebulę obrać,pokroić w kostkę.Marchewki i pietruszkę oskrobać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Warzywa zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,gotować około 20 minut na wolnym ogniu.Ogórki umyć,zetrzeć na tarce,dodać do zupy. Dalej gotować.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojonego łososia. Gotować zupę jeszcze 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl