Zupa krem z kiszonych ogórków

Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce, podobnie, jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce. Podobnie zresztą jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.

Składniki (ok. 1 litr zupy):

1 l słoik kiszonych ogórków (bez zalewy)
1/2 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
ok. 1/2 szklanki wody
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1-2 kostki koncentratu bulionu
cukier do smaku

Wszystkie składniki zblenduj razem, gotuj przez około 15-20 minut, ponownie zblenduj i podawaj.

Sugestie: do zupy możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Jako bazy możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak również drobiowego. Przygotowując wersję light, do zupy dodaj odrobinę chilli zamiast soli. Przygotuj chudy bulion z drobiu lub warzywny. Aby przełamać kwaskowatość zupy możesz do niej dodać kilka ogórków konserwowych.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇