Trwa ładowanie...
d1tgdwt

Zupa krem z kiszonych ogórków

Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce, podobnie, jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zupa krem z kiszonych ogórków
(Justmydelicious)
d1tgdwt

Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce. Podobnie zresztą jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.

Składniki (ok. 1 litr zupy):

1 l słoik kiszonych ogórków (bez zalewy)
1/2 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
ok. 1/2 szklanki wody
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1-2 kostki koncentratu bulionu
cukier do smaku

d1tgdwt

Wszystkie składniki zblenduj razem, gotuj przez około 15-20 minut, ponownie zblenduj i podawaj.

Sugestie: do zupy możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Jako bazy możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak również drobiowego. Przygotowując wersję light, do zupy dodaj odrobinę chilli zamiast soli. Przygotuj chudy bulion z drobiu lub warzywny. Aby przełamać kwaskowatość zupy możesz do niej dodać kilka ogórków konserwowych.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Idealnie ukiszone ogórki

Ogórek i pomidor razem. Dietetyk radzi, czy to zdrowe połączenie

Ogórkowa według przepisu z 1895 roku

d1tgdwt

Podziel się opinią

Share

d1tgdwt

d1tgdwt