Zupa krem z kiszonych ogórków
Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce, podobnie, jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.
Kiszonki w polskiej kuchni zajmują specjalne miejsce. Podobnie zresztą jak zupy, które Polacy darzą szczególnym uczuciem. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", połączyła te dwie kulinarne miłości. Efektem jest pyszna zupa krem z kiszonych ogórków. Można ją zrobić z zeszłorocznych zapasów lub z dopiero co przygotowanych przetworów.
Składniki (ok. 1 litr zupy):
1 l słoik kiszonych ogórków (bez zalewy)
1/2 szklanki zalewy z kiszonych ogórków
ok. 1/2 szklanki wody
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1-2 kostki koncentratu bulionu
cukier do smaku
Wszystkie składniki zblenduj razem, gotuj przez około 15-20 minut, ponownie zblenduj i podawaj.
Sugestie: do zupy możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Jako bazy możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak również drobiowego. Przygotowując wersję light, do zupy dodaj odrobinę chilli zamiast soli. Przygotuj chudy bulion z drobiu lub warzywny. Aby przełamać kwaskowatość zupy możesz do niej dodać kilka ogórków konserwowych.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com