Zupa hamburgerowa. Zastąpi dwudaniowy obiad
Zupa hamburgerowa to sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Prosta w przygotowaniu, gęsta i treściwa zupa, która zaspokoi nawet największy głód. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 700 g chudej mielonej wołowiny
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojony w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1,5 l-2 l wywaru z warzyw lub z kostki
- puszka pomidorów krojonych
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz, sól, papryka słodka w proszku, do smaku
- olej
Rozgrzać olej na głębokiej patelni, następnie wrzucić cebulę, czosnek zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i chwilę poddusić. Dodać mięso smażyć razem z warzywami, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć całość do garnka, dolewać stopniowo rosół warzywny, dodać koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawić przyprawami według własnego uznania, dodać sól, pieprz i paprykę. Zupę można podawać z podpieczoną bagietką czy bułką wieloziarnistą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze