Zupa gołąbkowa z ryżem

Zupa gołąbkowa jest pysznym daniem inspirowanym gołąbkami – z mięsem mielonym i ryżem. Z powodzeniem może zastąpić danie główne, ponieważ jest sycąca. Na pewno warto wypróbować zupę gołąbkową – zasmakuje entuzjastom gołąbków, choć nie tylko.

Zupa gołąbkowaZupa gołąbkowa
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 0,5 pora (tylko biała część)
  • 0,5 bulwy małego selera korzeniowego
  • 1 marchew
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Przepis

  • Por, seler i marchew umyć oraz obrać. Pora i cebulę posiekać w drobną kostkę, a marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dnie garnka rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić warzywa oraz mięso mielone.
  • Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez około 5 minut, aż mięso i warzywa się zrumienią.
  • W międzyczasie przepłukać ryż i posiekać drobno kapustę.
  • Po upływie tego czasu składniki zupy zalać bulionem, dodać resztę przypraw, kapustę i ryż.
  • Gotować do miękkości ryżu – w zależności od rodzaju może to zająć ok. 10-15 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować zupę.
  • Następnie w niewielkiej miseczce rozkłócić z gorącą zupą śmietanę i wlać ją do garnka. Nie doprowadzać do wrzenia – gdy zupa zacznie delikatnie bulgotać, zdjąć garnek z palnika.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkowym kleksem śmietany na talerzu oraz świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości