Trwa ładowanie...
df0rco1
17-02-2022 10:35

Zrazy zawijane z suszonymi grzybami i mięsem dzika

Przepis

Dziczyzna to podstawa kuchni staropolskiej. Dziś nie gości jednak na naszych stołach tak często jak kiedyś. Dziczyzna najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy to zaczynają się łowy, a mięso tych zwierząt ma inny smak i aromat, gdyż odżywiają się one w tym czasie innym pokarmem niż latem. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepis na zrazy z dzika.

df0rco1
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 600 g szynki z dzika
  • 4-8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 2–3 cebule
  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 5 jagód jałowca
  • 7 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony
  • 150 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
Przepis
  • Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, odcedzić nie wylewać wywaru.
  • Grzyby pokroić.
  • Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą i cukrem.
  • 2 łyżki cebuli wymieszać z grzybami. Do pozostałej cebuli wlać wywar z grzybów, chwilę razem dusić.
  • Mięso pokroić na odpowiedniej wielkości kotlety - pamiętajmy że mięso należy kroić w poprzek włókien, jeden zraz powinien ważyć około 150 gramów.
  • Rozbić tłuczkiem na cienki płat, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią.
  • Na płacie mięsa układać paski boczku, cebulę wymieszaną z grzybami. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około 1,5 cm) a następnie zwinąć wzdłuż tych podwiniętych boków, spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką.
  • Oprószyć solą, pieprzem, a następnie mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć podduszoną cebulę z wywarem grzybowym. Ułożyć na niej zrazy, wlać 150 ml bulionu. Dodać przyprawy. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po 30 minutach wlać wino. Piec kolejne 30 minut, lub dłużej o ile mięso nie byłoby miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
  • Można sos zagęścić łyżką mąki, mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, wlać do pozostałego sosu i zagotować.
  • Podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zrazy zawijane z suszonymi grzybami i mięsem dzika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj