Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?
Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos z kisoznymi ogórkami. To jest pomysł Joanny, autorki bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad. Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebule pokrój w piórka, a ogórki kiszone w półplasterki.
- Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
- Smaż kotleciki z obu stron na rumiano (ok. 1 minutę z każdej strony).
- Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
- Cebulę przełóż do mięsa, wlej bulion, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodaj ogórki, duś jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl