Trwa ładowanie...
d1bkw75
d1bkw75

Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?

Przepis

Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos z kisoznymi ogórkami. To jest pomysł Joanny, autorki bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad. Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?
Królestwo garów
Składniki
  • 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka)
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy),
  • sól
  • cukier
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • masło klarowane lub masło i olej
Przepis
  • Cebule pokrój w piórka, a ogórki kiszone w półplasterki.
  • Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
  • Smaż kotleciki z obu stron na rumiano (ok. 1 minutę z każdej strony).
  • Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
  • Na tej samej patelni zeszklij cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
  • Cebulę przełóż do mięsa, wlej bulion, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.
  • Do mięsa dodaj ogórki, duś jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów
d1bkw75