Zrazy wieprzowe w sosie. Jak je zrobić?
Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos z kisoznymi ogórkami. To jest pomysł Joanny, autorki bloga "Królestwo Garów" na rodzinny obiad. Zrazy najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Cebule pokrój w piórka, a ogórki kiszone w półplasterki.
- Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub łyżkę masła z 2 łyżkami oleju.
- Smaż kotleciki z obu stron na rumiano (ok. 1 minutę z każdej strony).
- Przełóż mięso do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni zeszklij cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.
- Cebulę przełóż do mięsa, wlej bulion, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodaj ogórki, duś jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze