Żołądki drobiowe z puree z zielonego groszku. Obiad, na który nie wydasz fortuny
Gulasz z żołądków drobiowym z puree z zielonego groszku to smaczne i niedrogie danie. Podroby niesłusznie cieszą się złą sławą. Szkoda, bo są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia. Wypróbujcie przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Żołądki myjemy i oczyszczamy, następnie gotujemy dodając pół pęczka włoszczyzny, liść laurowy, sól i pieprz. Gdy żołądki się ugotują wyjmujemy je z wody i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy drugą część włoszczyzny (pokrojoną w słupki). Lekko podsmażamy, dodajemy żołądki i zalewamy śmietaną.
- Dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy rukolę.
- W osolonej wodzie gotujemy zielony groszek, odcedzamy i miksujemy z dodatkiem masła oraz śmietany na puree. Puree układamy na środku talerza, a żołądki dookoła groszku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl