Żołądki drobiowe z puree z zielonego groszku. Obiad, na który nie wydasz fortuny

Gulasz z żołądków drobiowym z puree z zielonego groszku to smaczne i niedrogie danie. Podroby niesłusznie cieszą się złą sławą. Szkoda, bo są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia. Wypróbujcie przepis.

Żołądki drobiowe z puree z zielonego groszkuŻołądki drobiowe z puree z zielonego groszku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • pęczek włoszczyzny (może być też mrożona)
  • 300 g zielonego groszku
  • rukola
  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Przepis

  • Żołądki myjemy i oczyszczamy, następnie gotujemy dodając pół pęczka włoszczyzny, liść laurowy, sól i pieprz. Gdy żołądki się ugotują wyjmujemy je z wody i odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy drugą część włoszczyzny (pokrojoną w słupki). Lekko podsmażamy, dodajemy żołądki i zalewamy śmietaną.
  • Dusimy około 15 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy rukolę.
  • W osolonej wodzie gotujemy zielony groszek, odcedzamy i miksujemy z dodatkiem masła oraz śmietany na puree. Puree układamy na środku talerza, a żołądki dookoła groszku.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw