Złoty napój nie tylko w szklance

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Złoty napój nie tylko w szklance
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Alkohol szkodzi zdrowiu - na pewno słyszeliście to nieraz. Tym razem możesz zaprzeczyć temu powiedzeniu i przygotować pyszny, pożywny posiłek. To wcale nie jest żart.

Próbowaliście kiełbasek w piwie? Oczywiście nie chodzi nam o takie robione na grillu i polewane złocistym płynem. Proponujemy Wam bardziej wyszukaną wersję, a co najważniejsze - możliwą do zrobienia w domu.

Mięso dobre w piwie

Wystarczy 1 kg cienkiej kiełbasy, 0,5 kg cebuli, 0,5 l piwa i puszka zielonego groszku.
Zaczynamy od pocięcia kiełbasy na kilkucentymetrowe kawałki, nacięcia ich na końcach i podsmażenia. Ten sam olej wykorzystajmy także do usmażenia cebuli. Wszystko wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy piwem, dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Cebula i groszek powinny się rozgotować, a nasze danie mieć konsystencję zielonkawej papki. Może nie wygląda najlepiej, ale razem z chlebem smakuje wybornie.

Doskonały w piwie jest również schab, którego potrzebować będziemy ok. 80 dag. Do tego jeszcze 0,5 l piwa (ciemnego), 3 łyżki cukru, 2 cebule, goździki, mąka, sól i pieprz.
Na 45 minut wkładamy do pieczenia mięso natarte solą i pieprzem, posypane cukrem, a także zmielonymi goździkami i pokrojoną cebulą. Po upływie 30 minut dolewamy połowę piwa, a gdy mięso będzie miękkie - dolewamy resztę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy mąką. Danie doskonałe do całych, gotowanych lub pieczonych, ziemniaków.

Rybka też lubi pływać

Miłośnikom dań rybnych polecamy karpia. Oczywiście w piwie. Do dania potrzebować będziemy - 1,5 kg karpia, 10 małych cebulek, 2 pory, 3 ząbki czosnku, 0,5 l piwa, 2 łyżki musztardy, szklanka śmietany i sól.
Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy i smażymy, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Rybę posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą oraz porem i zalewamy piwem wymieszanym z musztardą. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Przed podaniem zlewamy śmietaną. Smacznego!

Zupy na chmielu

Piwo może być także doskonałym składnikiem zupy. Widzieli o tym już nasi pradziadkowie. Poniżej kilka przepisów sprzed lat...

Do rondla wlewamy 0,75 l piwa i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy 1/4 l słodkiej śmietany i 3 żółtka ubite na puch 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Zanim wlejemy na talerz - kładziemy odrobinę pokruszonego twarogu. Smakuje także z kawałeczkami chleba lub grzankami.

Można również zmieszać piwo z winem. Z cukrem i cynamonem zagotować 0,5 l piwa oraz 0,25 l wina. Do tego dodać trochę mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu wlać do zupy 4 żółtka. Podawać z biszkopcikami.

Na koniec coś w rodzaju chłodnika, a dokładniej - Kalteszal, czyli zimna zupa z piwa. Litr piwa dobrze osładzamy i dokładamy 10 dag rodzynek, bułki tartej, a także 250 ml francuskiego wina i obraną cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość dobrze mieszamy i studzimy. Podając na stół zupa musi być zimna.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów