Złoty napój nie tylko w szklance

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Alkohol szkodzi zdrowiu - na pewno słyszeliście to nieraz. Tym razem możesz zaprzeczyć temu powiedzeniu i przygotować pyszny, pożywny posiłek. To wcale nie jest żart.

Próbowaliście kiełbasek w piwie? Oczywiście nie chodzi nam o takie robione na grillu i polewane złocistym płynem. Proponujemy Wam bardziej wyszukaną wersję, a co najważniejsze - możliwą do zrobienia w domu.

Mięso dobre w piwie

Wystarczy 1 kg cienkiej kiełbasy, 0,5 kg cebuli, 0,5 l piwa i puszka zielonego groszku.
Zaczynamy od pocięcia kiełbasy na kilkucentymetrowe kawałki, nacięcia ich na końcach i podsmażenia. Ten sam olej wykorzystajmy także do usmażenia cebuli. Wszystko wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy piwem, dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Cebula i groszek powinny się rozgotować, a nasze danie mieć konsystencję zielonkawej papki. Może nie wygląda najlepiej, ale razem z chlebem smakuje wybornie.

Doskonały w piwie jest również schab, którego potrzebować będziemy ok. 80 dag. Do tego jeszcze 0,5 l piwa (ciemnego), 3 łyżki cukru, 2 cebule, goździki, mąka, sól i pieprz.
Na 45 minut wkładamy do pieczenia mięso natarte solą i pieprzem, posypane cukrem, a także zmielonymi goździkami i pokrojoną cebulą. Po upływie 30 minut dolewamy połowę piwa, a gdy mięso będzie miękkie - dolewamy resztę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy mąką. Danie doskonałe do całych, gotowanych lub pieczonych, ziemniaków.

Rybka też lubi pływać

Miłośnikom dań rybnych polecamy karpia. Oczywiście w piwie. Do dania potrzebować będziemy - 1,5 kg karpia, 10 małych cebulek, 2 pory, 3 ząbki czosnku, 0,5 l piwa, 2 łyżki musztardy, szklanka śmietany i sól.
Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy i smażymy, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Rybę posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą oraz porem i zalewamy piwem wymieszanym z musztardą. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Przed podaniem zlewamy śmietaną. Smacznego!

Zupy na chmielu

Piwo może być także doskonałym składnikiem zupy. Widzieli o tym już nasi pradziadkowie. Poniżej kilka przepisów sprzed lat...

Do rondla wlewamy 0,75 l piwa i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy 1/4 l słodkiej śmietany i 3 żółtka ubite na puch 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Zanim wlejemy na talerz - kładziemy odrobinę pokruszonego twarogu. Smakuje także z kawałeczkami chleba lub grzankami.

Można również zmieszać piwo z winem. Z cukrem i cynamonem zagotować 0,5 l piwa oraz 0,25 l wina. Do tego dodać trochę mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu wlać do zupy 4 żółtka. Podawać z biszkopcikami.

Na koniec coś w rodzaju chłodnika, a dokładniej - Kalteszal, czyli zimna zupa z piwa. Litr piwa dobrze osładzamy i dokładamy 10 dag rodzynek, bułki tartej, a także 250 ml francuskiego wina i obraną cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość dobrze mieszamy i studzimy. Podając na stół zupa musi być zimna.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód