WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Złoty napój nie tylko w szklance

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Pokaż, że jesteś prawdziwym koneserem piwa. Ten napój służy nie tylko do picia. Zabłyśnij w kuchni i przygotuj z niego niepowtarzalne danie główne.

Alkohol szkodzi zdrowiu - na pewno słyszeliście to nieraz. Tym razem możesz zaprzeczyć temu powiedzeniu i przygotować pyszny, pożywny posiłek. To wcale nie jest żart.

Próbowaliście kiełbasek w piwie? Oczywiście nie chodzi nam o takie robione na grillu i polewane złocistym płynem. Proponujemy Wam bardziej wyszukaną wersję, a co najważniejsze - możliwą do zrobienia w domu.

Mięso dobre w piwie

Wystarczy 1 kg cienkiej kiełbasy, 0,5 kg cebuli, 0,5 l piwa i puszka zielonego groszku.
Zaczynamy od pocięcia kiełbasy na kilkucentymetrowe kawałki, nacięcia ich na końcach i podsmażenia. Ten sam olej wykorzystajmy także do usmażenia cebuli. Wszystko wkładamy do niewielkiego garnka, zalewamy piwem, dodajemy groszek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Cebula i groszek powinny się rozgotować, a nasze danie mieć konsystencję zielonkawej papki. Może nie wygląda najlepiej, ale razem z chlebem smakuje wybornie.

Doskonały w piwie jest również schab, którego potrzebować będziemy ok. 80 dag. Do tego jeszcze 0,5 l piwa (ciemnego), 3 łyżki cukru, 2 cebule, goździki, mąka, sól i pieprz.
Na 45 minut wkładamy do pieczenia mięso natarte solą i pieprzem, posypane cukrem, a także zmielonymi goździkami i pokrojoną cebulą. Po upływie 30 minut dolewamy połowę piwa, a gdy mięso będzie miękkie - dolewamy resztę i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy mąką. Danie doskonałe do całych, gotowanych lub pieczonych, ziemniaków.

Rybka też lubi pływać

Miłośnikom dań rybnych polecamy karpia. Oczywiście w piwie. Do dania potrzebować będziemy - 1,5 kg karpia, 10 małych cebulek, 2 pory, 3 ząbki czosnku, 0,5 l piwa, 2 łyżki musztardy, szklanka śmietany i sól.
Karpia kroimy w dzwonka, doprawiamy i smażymy, a następnie układamy w żaroodpornym naczyniu. Rybę posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną cebulą oraz porem i zalewamy piwem wymieszanym z musztardą. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Przed podaniem zlewamy śmietaną. Smacznego!

Zupy na chmielu

Piwo może być także doskonałym składnikiem zupy. Widzieli o tym już nasi pradziadkowie. Poniżej kilka przepisów sprzed lat...

Do rondla wlewamy 0,75 l piwa i wstawiamy na ogień. Gdy się zagotuje, dodajemy 1/4 l słodkiej śmietany i 3 żółtka ubite na puch 4 żółtkami, 4 płaskimi łyżkami cukru i szczyptą soli. Zanim wlejemy na talerz - kładziemy odrobinę pokruszonego twarogu. Smakuje także z kawałeczkami chleba lub grzankami.

Można również zmieszać piwo z winem. Z cukrem i cynamonem zagotować 0,5 l piwa oraz 0,25 l wina. Do tego dodać trochę mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu wlać do zupy 4 żółtka. Podawać z biszkopcikami.

Na koniec coś w rodzaju chłodnika, a dokładniej - Kalteszal, czyli zimna zupa z piwa. Litr piwa dobrze osładzamy i dokładamy 10 dag rodzynek, bułki tartej, a także 250 ml francuskiego wina i obraną cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość dobrze mieszamy i studzimy. Podając na stół zupa musi być zimna.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇