Zjedz nektarynkę! Jakie właściwości mają te owoce?

Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, mają jednak gładką skórkę owoców i bardziej zwarty miąższ. Mają bardzo dużo składników mineralnych i witamin, a do tego są niskokaloryczne i smaczne.

nektarynkiNektarynki są bombą witaminową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nektarynki – charakterystyka

Owoce nektarynek są słodkie i soczyste, o zwartym miąższu i kolorze żółto-pomarańczowym, miejscami mogą też być czerwonawe. Są owocami klimakterycznymi, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu z drzewa, dlatego jeśli kupimy nektarynki nie całkiem dojrzałe, można pozostawić je na jakiś czas w temperaturze pokojowej, aż nabiorą koloru i miękkości.

Nektarynki są podobne do brzoskwiń, dlatego kiedyś sądzono, że są krzyżówką brzoskwini i śliwy, ale z badań genetycznych wynika, że gatunkowo nektarynka należy do brzoskwiń zwyczajnych, a brak meszku na powierzchni skóry i nieco inna konsystencja to wynik ujawnienia się genu recesywnego. Nektarynki stały się popularne dopiero w dwudziestym wieku, a chociaż są uprawiane w Polsce, to ich kultywacja nie jest łatwa, ponieważ ta roślina preferuje łagodny klimat i łatwo niszczona jest przez przymrozki. Nektarynka dobrze przyjęła się jako roślina uprawna we Włoszech, Hiszpanii, Francji czy Grecji, a także w Południowej Afryce, Chile i Stanach Zjednoczonych.

Czas na nektarynki

Nektarynki – zastosowanie

Nektarynki to owoce, które są idealne do spożycia na surowo, szczególnie że nie są tak miękkie jak brzoskwinie, a ich miąższ łatwo oddziela się od pestki. Nektarynka jest dobrym składnikiem sałatek owocowych i ciast, dodaje się ja do lodów, sorbetów, galaretek, musów i puddingów. Owoc ten jest chętnie wykorzystywany do przetworów: dżemów, kompotów i soków. Nektarynki mogą się również sprawdzić jako dodatek do dań wytrawnych, potraw z mięsem, serami czy orzechami. Z nektarynek produkuje się też nalewki i likiery. Na rynku można dostać również nektarynki suszone, kandyzowane lub konserwowane.

Nektarynki – wartości odżywcze

Nektarynki są bombą witaminową – dostarczają witamin z grupy B, w tym sporo witaminy PP, witamin A, C, E oraz K, a do tego dużo fosforu, miedzi i potasu. Są również świetnym źródłem błonnika – jedna nektarynka dostarcza około 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik – i mają jedynie około 48 kalorii w 100 gramach. Dzięki betakarotenowi nektarynki pozytywnie wpływają na system immunologiczny, poprawiają wygląd skóry, a także włosów i paznokci, dobrze działają na cerę.

Owoce te wspomagają oczyszczanie organizmu, pobudzają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Nektarynki mają działanie moczopędne, łagodzą stres i zmęczenie i wzmacniają układ odpornościowy. W owocach nektarynek można znaleźć przeciwutleniacze, między innymi luteinę, dzięki którym spada ryzyko udaru, nowotworów płuc i chorób układu krążenia. Dodatkowo nektarynki dobrze działają na oczy.

Nektarynki i brzoskwinie mogą wywoływać alergie, ponieważ zawierają składniki podobne do tych obecnych m.in w migdałach – salicylany. Na reakcję alergiczną może wpłynąć sposób podania owocu – mniej alergizujące mogą być owoce bez skórki albo takie z puszki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść