Ziołowe sosy. Nie tylko pesto pasuje do makaronu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Aromatyczne i pełne smaku

Obraz
© iStock.com

Świeże zioła są dziś dostępne przez cały rok. Korzystamy z nich w kuchni głównie dodając do sałatek czy doprawiając nimi różne potrawy. Same w sobie mają one jednak tak intensywny smak, że mogą być bazą fantastycznych dodatków do posiłków. Oto pięć naszych propozycji na pasty i sosy z ziołami w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sos z zielonej pietruszki

Obraz
© 123RF

Francuski sos z natki pietruszki, czyli persilada, idealny jest jako dodatek do ryb czy delikatnego drobiu. Możemy go przygotować na zapas, zamrozić lub po pasteryzacji trzymać w lodówce przez kilka tygodni. Na podstawową wersję persilady potrzebujemy: dwa pęczki pietruszki, dziesięć ząbków czosnku, szklankę oliwy z oliwek. Pietruszkę kroimy, wrzucamy do malaksera razem z pokrojonym czosnkiem. Miksujemy, dolewając powoli oliwę. Na koniec lekko solimy i przekładamy do słoiczków lub mrozimy w foremkach do lodu.

/ 6Sos rozmarynowy

Obraz
© 123RF

Charakterystyczny zapach rozmarynu możemy wyeksponować w fantastycznym sosie, świetnie komponującym się z daniami mięsnymi, a zwłaszcza z dziczyzną. Składniki: pęczek świeżego rozmarynu, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, szklanka bulionu warzywnego, szklanka białego wina. Rozmaryn kroimy drobno, odrzucając twarde kawałki łodygi. Jeśli dysponujemy wyłącznie rozmarynem, który rośnie już kilka miesięcy, wykorzystajmy same liście. W rondlu doprowadzamy do wrzenia bulion, wrzucamy rozmaryn, zmniejszamy gaz. Po kilkunastu minutach wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos o połowę. Gotowe.

/ 6Lubczykowe pesto

Obraz
© 123RF

Najbardziej popularne pesto przyrządza się z bazylii i orzeszków piniowych. Równie aromatyczne jest pesto z lubczyku, które możemy używać jako pastę do kanapek, dodatek do makaronu lub jako przyprawę do zup. Potrzebujemy: pęczek młodego lubczyku, pół szklanki ziaren słonecznika, ząbek czosnku, olej słonecznikowy, sól. Lubczyk miksujemy z czosnkiem i ziarnami słonecznika, dolewamy powoli olej, by uzyskać dość gęstą pastę. Doprawiamy solą. Możemy takie pesto trzymać w lodówce do dwóch tygodni.

/ 6Pasta z groszku i koperku

Obraz
© 123RF

Zielona, orzeźwiająca pasta na kanapki każdemu przypadnie do gustu. Na jej przyrządzenie potrzebujemy: dwie szklanki groszku mrożonego, pęczek koperku, ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Groszek rozmrażamy, koperek i czosnek siekamy. Wszystko miksujemy razem z oliwą, solą i pieprzem. Pasta taka jest najlepsza po kilku godzinach „przegryzania się” smaków w lodówce.

/ 6Pasta majerankowa z dynią

Obraz
© iStock.com

Majeranek ma wyjątkowy, bardzo intensywny zapach. Woń jest tak silna, że pasta przyrządzona wyłącznie z tego zioła pachniałaby i smakowałaby jak lekarstwo, a nie smaczny dodatek do makaronu czy klusek. Dlatego też trzeba zrównoważyć jego aromat delikatną w smaku dynią. Duży kawałek dyni kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kilka łyżek suszonego majeranku lub posiekany pęczek świeżego. Wlewamy trochę wody i dusimy wszystko kilka minut, aż dynia się rozpadnie. Solimy do smaku, przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał