Trwa ładowanie...

Rozmaryn – zastosowanie w kuchni

Rozmaryn to przyprawa, która pasuje do większości mięs. Ma charakterystyczny, lekko sosnowy smak z nutą imbiru, który podkręca smak drobiu, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny oraz ryb.

Share
Rozmaryn – zastosowanie w kuchni
Źródło: 123RF
d1n95x7

Toksyny w mięsie

Niektóre sposoby przetwarzania żywności mogą powodować powstawanie w niej szkodliwych związków chemicznych, w tym mutagennych i kancerogennych heterocyklicznych amin aromatycznych. Substancje te tworzą się podczas obróbki termicznej produktów o dużej zawartości białka, przy czym ich ilość i rodzaj są warunkowane głównie temperaturą, czasem i rodzajem tego procesu.

Zobacz także: Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!:

Rozmaryn – dodatek do mięs

Najnowsze badania dowodzą, że dodanie rozmarynu do mięs w czasie gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania może obniżyć ryzyko wysępienia amin heterocyklicznych, w niektórych przypadkach, aż o 90%.

d1n95x7

Jest to zasługa zawartości przeciwutleniacza – kwasu karnozowy. Im większe jego stężenie, tym większe prawdopodobieństwo redukcji szkodliwych toksyn.

W wielu przypadkach świeża gałązka rozmarynu może posłużyć jako ozdobny dodatek do zaserwowanego na talerzu dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1n95x7

Podziel się opinią

Share
d1n95x7
d1n95x7
Więcej tematów