Rozmaryn – zastosowanie w kuchni
Rozmaryn to przyprawa, która pasuje do większości mięs. Ma charakterystyczny, lekko sosnowy smak z nutą imbiru, który podkręca smak drobiu, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny oraz ryb.
Toksyny w mięsie
Niektóre sposoby przetwarzania żywności mogą powodować powstawanie w niej szkodliwych związków chemicznych, w tym mutagennych i kancerogennych heterocyklicznych amin aromatycznych. Substancje te tworzą się podczas obróbki termicznej produktów o dużej zawartości białka, przy czym ich ilość i rodzaj są warunkowane głównie temperaturą, czasem i rodzajem tego procesu.
Zobacz także: Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!:
Rozmaryn – dodatek do mięs
Najnowsze badania dowodzą, że dodanie rozmarynu do mięs w czasie gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania może obniżyć ryzyko wysępienia amin heterocyklicznych, w niektórych przypadkach, aż o 90%.
Jest to zasługa zawartości przeciwutleniacza – kwasu karnozowy. Im większe jego stężenie, tym większe prawdopodobieństwo redukcji szkodliwych toksyn.
W wielu przypadkach świeża gałązka rozmarynu może posłużyć jako ozdobny dodatek do zaserwowanego na talerzu dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl