Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child

Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga "Gotuj ze mną".

Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii ChildZiemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g boczku
  • natka pietruszki

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
  • W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
  • Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
  • W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja