Zielone uszka do wigilijnego barszczu. Odważ się i przełam klasykę
Tradycyjny barszcz nie może obyć się też bez uszek. Dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i marzą o zielonych uszkach pięknie uzupełniających rubinowy barszcz, mamy genialny przepis. Ciasto do uszek przygotujmy z dodatkiem spiruliny. Działa ona prozdrowotnie, a poza tym pięknie zabarwi ciasto, wydobywając intensywnie zielony kolor.
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem.
- Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
- Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
- Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki.
- Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka.
- Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl